Dietary environmental indicators in Swedish adolescents (Riksmaten ungdom 2016-17) - Lindroos, Anna Karin; Winkvist, Anna; Röös, Elin; Hallström, Elinor (Uppsala University, 2025)
This dataset includes energy intake and estimated environmental impacts for eight indicators (carbon footprint, land use, blue water, nitrogen input, phosphorus input, biodiversity, pesticide use, and ammonia emissions) at the individual level. Total intake/estimated environmental impact per day and broken down by food groups. Background factors such as gender, grade (5th grade, 8th grade, and 11th grade), and parents' education level are also included.

I detta dataset ingår energiintag och beräknad miljöbelastning för åtta indikatorer (växthusgasutsläpp, landanvänding, färskvatten, tillförsel av kväve, tillförsel av fosfor, biologisk mångfald, pesticidanvänding och ammoniakutsläpp) på individnivå. Totalt intag/beräknad miljöbelastning per dag och uppdelat på livsmedelsgrupper. Bakgrundsfaktorer som kön, årskurs (åk 5, åk 8 och åk 2 på gymnasiet) och sant föräldrars utbildningsnivå ingår också.
Miljöindikatorer i kosten i Riksmaten ungdom 2016-17
Keywords: Diet Surveys; Kostundersökningar; ADOLESCENTS; UNGDOMAR; Environmental Indicators; Miljöindikatorer; Climate Science; Klimatvetenskap; Environmental Sciences; Miljövetenskap; Nutrition and Dietetics; Näringslära och dietkunskap; Public Health, Global Health and Social Medicine; Folkhälsovetenskap, global hälsa och socialmedicin; Epidemiology; Epidemiologi