Population and social structure in Sweden, 1530–1600 - Andersson, Martin (Swedish University of Agricultural Sciences, 2025)
This dataset was developed for studies of the population history of sixteenth-century Sweden, including its social and occupational structures, on national and local levels. The aim was to be able to study annual change on both national and local levels. The data may be used for further historical studies regarding these issues, especially on the local level (e.g., concerning royal estates, institutions, and towns), and for comparative histories of medieval and early modern population, agrarian, and economic change.

The dataset contains information from cadastres, accounts, wage lists and taxation registres. They contain the number of cadastral farms (including ownership status), the number of cottagers, craftsmen, and servants, division of farms, the number of employees at crown, church, and nobility estates, castles, hospitals, shipyards, metal industries etc., the number of people living in towns. All occupational titles are includes (from wage registres and from subsidy taxation records of 1535, 1571, and 1599–1600). The collection also includes the royal courts, as well as all nobility manors. The dataset includes calculations of the population of Sweden for each year 1530–1600 on the level of the hundred and the province, as well as calculations of the degree of urbanisation, the population share employed at crown and nobility estates, the population share that was cottagers, and the number of male servants in husbandry.

For a more detailed overview, please see the README file, as well as the main publication of the project (M. Andersson, A population history of sixteenth-century Sweden, Uppsala 2025). The manuscript sources for the database are listed below.

Riksarkivet (RA, Swedish National Archives), Stockholm
Acta angående ridderskapet och adeln, vol. 14–17
Älvsborgs lösen 1571
Arv och eget
Bååtska familjepapper, E 3388
Bergsbruk: Salbergets räkenskaper
Bielkesamlingen, E 1991–1992
Blå nummer 690
Diplomatica Danica 730
Fogdarnas räkenskaper
Furstendömenas räntekammare
Gärder och hjälper 1535
Hogenskild Bielkes samling, E 1982–1984
Kammarkollegiets ämnessamlingar: Adeln och dess gods
Kammarkollegiets ämnessamlingar: Bergsbruk
Kammarkollegiets ämnessamlingar: Kyrkors, skolors och hospitals akter
Kammarkollegiets ämnessamlingar: Slott och gårdar
Kammarkollegiets ämnessamlingar: Städers akter
Kungliga arkiv (K)
Landskapshandlingar
Landskapshandlingar: supplement
Leijonhufvudska samlingen, E 4587
Lokala tullräkenskaper, vol. 439
Oxenstiernska samlingen, E 517–518, 520
Prostarnas tionderäkenskaper
Provianträkenskaper
Räntekammarböcker
Riksarkivets ämnessamlingar: Bergverken
Riksarkivets ämnessamlingar: Städers acta
Riksarkivets ämnessamlingar: Topographica
Rydboholmssamlingen, E 7446
Röda nummer
Rosenbladska samlingen, vol. 3
Sandbergska samlingen
Silverskatten 1560
Skeppsgårdshandlingar
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Brudskatten 1563
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Brudskatten 1579
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Förläningsregister
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Handlingar angående bördsrättsköpen under Johan III:s tid
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Köpsilverskatten 1573
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Länsregister
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Löningsregister
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Silverskatten 1569
Strödda äldre räkenskaper, ny serie: Gärderäkenskaper
Strödda äldre räkenskaper, ny serie: Mantalsregister
Strödda äldre räkenskaper, ny serie: Oxregister
Strödda kamerala handlingar
Strödda militiehandlingar före 1631, C 1
Wijksamlingen, E 2741
Krigsarkivet (KrA), Stockholm
Militieräkningar
Slottsarkivet, Stockholm
Hovförtäringsräkenskaper: Furstliga personers hovförtäringsräkenskaper

Landsarkivet i Göteborg (GLA)
Ulricehamns rådhusrätt och magistrat, AIa:1

Landsarkivet i Härnösand (HLA)
Västernorrlands landskontor, GIIIa:1

Landsarkivet i Vadstena (VLA)
Vadstena rådhusrätt och magistrat, HV:1

Stockholms stadsarkiv (SSA)
Borgmästare och råds arkiv före 1636, serie G

Kungliga biblioteket (KB)
X 953 (Räkenskapsbok från Vreta kloster)

Uppsala universitetsbibliotek (UUB)
X 265g–h (Papper rörande släkten Gera)

Lunds universitetsbibliotek (LUB)
de la Gardiesamlingen: Topographica

Linköpings stiftsbibliotek
N 28 (Joen Petri Klints järteckensbok)

Datan är insamlad för studier av Sveriges folkmängd, sociala struktur och yrkesstruktur under 1500-talet, på lokal och nationell nivå. Syftet var att undersöka årsvisa lokala och nationella förändringar i dessa. Data kan användas till vidare historisk forskning kring dessa frågor, i synnerhet på lokal nivå (t.ex. gällande enskilda kungsgårdar, institutioner eller städer), för vidare studier av medeltida eller tidigmodern befolknings-, agrar- och ekonomisk historia.

Databladen innehåller information hämtade från jordeböcker, räkenskaper, löningsregister och skattelängder. De innehåller information om antalet jordeboksgårdar (inklusive jordnatur), antalet husmän, hantverkare och drängar, hemmansklyvning, antalet anställda vid kronans, kyrkans och frälsets storgårdar, slott, hospital, skeppsgårdar, bergsbruk med mera, antal bosatta i städerna. För anställda vid olika institutioner anges alla yrkestitlar, vilket även gäller alla uppgifter hämtade från hjälpskattelängderna 1535, Älvsborgs lösen 1571 och förmögenhetsskattelängderna 1599–1600. Samlingen inkluderar också anställda vid de kungliga hoven, liksom uppgifter om de bosatta vid alla sätesgårdar. I databladen ingår årsvisa beräkningar av Sveriges befolkning på härads-, landskaps- och riksnivå, liksom beräkningar av urbaniseringsgrad, andelen anställda vid slott och gårdar, andelen obesuttna, och antalet legodrängar.

För mer detaljerad information hänvisas till README-filen, samt till projektets huvudpublikation (M. Andersson, A population history of sixteenth-century Sweden, Uppsala 2025). De opublicerade källor som använts till datasetet specificeras nedan.

Riksarkivet (RA, Swedish National Archives), Stockholm
Acta angående ridderskapet och adeln, vol. 14–17
Älvsborgs lösen 1571
Arv och eget
Bååtska familjepapper, E 3388
Bergsbruk: Salbergets räkenskaper
Bielkesamlingen, E 1991–1992
Blå nummer 690
Diplomatica Danica 730
Fogdarnas räkenskaper
Furstendömenas räntekammare
Gärder och hjälper 1535
Hogenskild Bielkes samling, E 1982–1984
Kammarkollegiets ämnessamlingar: Adeln och dess gods
Kammarkollegiets ämnessamlingar: Bergsbruk
Kammarkollegiets ämnessamlingar: Kyrkors, skolors och hospitals akter
Kammarkollegiets ämnessamlingar: Slott och gårdar
Kammarkollegiets ämnessamlingar: Städers akter
Kungliga arkiv (K)
Landskapshandlingar
Landskapshandlingar: supplement
Leijonhufvudska samlingen, E 4587
Lokala tullräkenskaper, vol. 439
Oxenstiernska samlingen, E 517–518, 520
Prostarnas tionderäkenskaper
Provianträkenskaper
Räntekammarböcker
Riksarkivets ämnessamlingar: Bergverken
Riksarkivets ämnessamlingar: Städers acta
Riksarkivets ämnessamlingar: Topographica
Rydboholmssamlingen, E 7446
Röda nummer
Rosenbladska samlingen, vol. 3
Sandbergska samlingen
Silverskatten 1560
Skeppsgårdshandlingar
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Brudskatten 1563
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Brudskatten 1579
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Förläningsregister
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Handlingar angående bördsrättsköpen under Johan III:s tid
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Köpsilverskatten 1573
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Länsregister
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Löningsregister
Strödda räkenskaper och handlingar t o m 1630: Silverskatten 1569
Strödda äldre räkenskaper, ny serie: Gärderäkenskaper
Strödda äldre räkenskaper, ny serie: Mantalsregister
Strödda äldre räkenskaper, ny serie: Oxregister
Strödda kamerala handlingar
Strödda militiehandlingar före 1631, C 1
Wijksamlingen, E 2741
Krigsarkivet (KrA), Stockholm
Militieräkningar
Slottsarkivet, Stockholm
Hovförtäringsräkenskaper: Furstliga personers hovförtäringsräkenskaper

Landsarkivet i Göteborg (GLA)
Ulricehamns rådhusrätt och magistrat, AIa:1

Landsarkivet i Härnösand (HLA)
Västernorrlands landskontor, GIIIa:1

Landsarkivet i Vadstena (VLA)
Vadstena rådhusrätt och magistrat, HV:1

Stockholms stadsarkiv (SSA)
Borgmästare och råds arkiv före 1636, serie G

Kungliga biblioteket (KB)
X 953 (Räkenskapsbok från Vreta kloster)

Uppsala universitetsbibliotek (UUB)
X 265g–h (Papper rörande släkten Gera)

Lunds universitetsbibliotek (LUB)
de la Gardiesamlingen: Topographica

Linköpings stiftsbibliotek
N 28 (Joen Petri Klints järteckensbok)
Sveriges folkmängd och sociala struktur 1530–1600
Keywords: OCCUPATIONS; YRKEN; SOCIAL STRUCTURE; SOCIAL STRUKTUR; VITAL STATISTICS; BEFOLKNINGSSTATISTIK; Early modern age; tidigmodern tid; population growth; befolkningstillväxt; Censuses; Folkräkningar; HISTORY; HISTORIA; Economic History; Ekonomisk historia; History; Historia