U20002 What was killing babies in Sundsvall? A Study of Infant Mortality Patterns Using Individual Level Cause of Death Data, 1860-1892 - Demographic Data Base (DDB), Centre For Demographic And Ageing Research (CEDAR) (Umeå University, 2024)
Studien ingår i en europeisk jämförande studie av spädbarnsdödlighet i hamnstäder som använder dödsorsaker på individnivå. Uttaget utgör en fallstudie av spädbarnsdödligheten i Sundsvall, en liten hamnstad längs Östersjökusten i norra Sverige.
Den jämförande studien har två syften. För det första att fastställa och jämföra den dominerande dödsorsaken för spädbarn i olika europeiska hamnstäder över tiden. För det andra att testa användningen av ICD10h-kodningssystemet i praktiken. Med hänsyn till båda syftena är det viktigt att uppgifterna täcker olika geografiska platser och om möjligt en liknande tidsperiod. Varje studie följer samma forskningsfrågor och samma metodologiska ansats, och använder en jämförbar tidsram från ca. mitten av artonhundratalet till början av nittonhundratalet.
Data för Sundsvall hämtas från databasen POPUM som innehåller data från kyrkoregister som husförhörslängder, flyttningslängder, födelse-och dopböcker, lysnings- och vigselböcker samt död- och begravningsböcker. Individdata från dessa olika källor har länkats samman för respektive individ. Dödsorsakerna har sitt ursprung i död- och begravningsböckerna.
Keywords: POPUM; Spädbarnsdödlighet; ICD10h; Sundsvall; Demographic data; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Childbirth and Maternity care; Förlossnings- och mödravård