U20003 Intergenerational effects of smallpox vaccination over two centuries - Annika Westberg; Maria Wisselgren; Päivi Jänkälä; Outi Hyvönen (Umeå University, 2021)
Datauttaget utgör en grund för en studie som undersöker om utbyggnaden av smittkoppsvaccination 1801–1850 i Sverige gav bestående hälsoeffekter, som gjorde det möjligt för individer att överleva utbrott av smittkoppor och andra infektionssjukdomar samt om deras efterföljande generationer hade det bättre. Studien undersöker både kort- och långsiktiga hälso- och socioekonomiska konsekvenser av smittkoppsvaccinering.

Data hämtas från databaserna POPUM och POPLINK, som är två historiska befolkningsdatabaser med individdata registrerat från den svenska folk- och kyrkobokföringen. Databaserna innehåller data från kyrkoregister som husförhörslängder, flyttningslängder, födelse- och dopböcker, lysnings- och vigselböcker, död- och begravningsböcker. Individdata från dessa olika källor har länkats samman för respektive individ. Dessutom har även länkning skett mellan relaterade individer (relationslänkning) liksom mellan församlingar (regionslänkning).
Keywords: POPLINK; POPUM; Kyrkobok; Church registers; Smallpox; Vaccination; Health; Sweden; Demographic data; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Health Sciences; Hälsovetenskap