Wegeliusdatabasen version 1 - Häggström Gunfridsson, Erling; Nordung Omnell, Elina; Demographic Data Base (DDB), Centre for Demographic and Ageing Research (CEDAR) (Umeå University, 2026)
Databasen baseras på läkaren Jakob Esaias Wegelius patientjournal som fördes vid Röbäcks sjukhus utanför Umeå, ett sjukhus upprättat av armén under Finska kriget 1808-1809. Journalen omfattar perioden augusti 1808 – januari 1809 och innehåller uppgifter som regements- och kompanitillhörighet, soldatnamn och -nummer, datum för inskrivning, utmönstring och dödfall samt medicinska diagnoser. De handskrivna tabellerna i journalen har transkriberats till en digital tabell och kompletterats med standardiserade kolumner. En utförlig beskrivning och information om variabler finns i den medföljande dokumentationen.
Keywords: FOS: History and archaeology; FOS: History and archaeology; FOS: Other humanities; FOS: Other humanities; FOS: Other medical sciences; FOS: Other medical sciences; FOS: Social sciences; FOS: Social sciences; Website with downloadable data with associated documentation about Wegelius journal; Social Sciences; Samhällsvetenskap; History and Archaeology; Historia och arkeologi