Nils Matsson Kiöping's journeys - Språkbanken Text (University of Gothenburg, 2024)
Korpusen består av två språkligt olika versioner av samma reseskildring. De är manuellt inskrivna av Erik Magnusson Petzell vid Institutet för språk och folkminnen utifrån 1674 och 1743 års utgåvor, men ej korrekturlästa.
En kommenterad edition med parallelltexter ur samma utgåvor gavs ut av Ture Johannisson i serien Svenska texter 1961. Den första utgåvan av Kiöpings reseskildring från 1667 finns digitaliserad på Projekt Runeberg av Martin Rundkvist.
Nils Matsson Kiöpings resor
Keywords: Language Technology (Computational Linguistics); corpus; Natural Language Processing; Språkbehandling och datorlingvistik