DN 1987 - Språkbanken Text (University of Gothenburg, 2024)
Dagens Nyheter 1987

Korpusen består av ett antal artiklar ur Dagens Nyheter som insamlades
under fjortondagarsperioder i februari, maj, augusti och november
1987. Materialet omfattar c:a 4,3 miljoner löpande ord och levererades
som magnetband. Syftet var att komplettera föregångarna Press 65 och
Press 76 efter ytterligare ett elvaårsintervall. (Den tekniska
utvecklingen möjliggjorde småningom tätare insamlingar, varför
elvaårsintervallen frångicks.)

I konkordansen identifieras raderna med en fembokstavsförkortning, av
vilken de två första bokstäverna anger tidningen och de tre senare
avdelning, enligt tidningens egen klassifikation: sålunda DnSPO (Dagens
Nyheter, sportsidorna). De c:a tjugo avdelningarna, med förklaringar,
finns listade nedan i en för modernare (fr. -87) tidningsmaterial gemensam förteckning.

Jerker Järborg
DN 1987
Keywords: Language Technology (Computational Linguistics); corpus; Natural Language Processing; Språkbehandling och datorlingvistik