Press 65 - Språkbanken Text (University of Gothenburg, 2024)
Swedish press 1965

Korpusen består av artiklar insamlade från fem morgontidningar år 1965,
nämligen :

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT)
Svenska Dagbladet (SvD)
Stockholmstidningen (ST)
Dagens Nyheter (DN)
Sydsvenska Dagbladet - Snällposten (SDS)

Materialet omfattar något över en miljon ord.
Syftet med insamlingen var främst att utföra kvantitativa undersökningar av svenskans vokabulär.
Resultaten av undersökningarna finns redovisade i detalj i Nusvensk frekvensordbok
(NFO) 1 - 4 (1970 - 1980), av vilka delarna 1 och 2 ägnas åt orden, del
3 åt ordförbindelser (flerordsuttryck) och del 4 åt ordleden
(morfemen).

Materialet insamlades under fem fjortondagarsperioder per tidning och
inskränktes till sådana artiklar som fanns tillgängliga på hålremsa och
därmed var maskinläsbara i 1960-talets teknik. Därvid uteslöts på
förhand anonyma artiklar, artiklar från nyhetsbyråer, artiklar från
sportsidorna, kåserier, insändare och annonser. I efterhand uteslöts
även artiklar med metaspråkligt innehåll, artiklar med utländsk
författare samt artiklar innehållande längre citat. Syftet med
uteslutningarna var att göra materialet mer homogent. Det slutliga
urvalet omfattade noga räknat 1 000 669 löpande ord i
1 387 artiklar av 569 författare.
En fullständig förteckning över författare och artiklar, med angivande av
publiceringsdatum, internt författarnummer m.m., finns i appendix till NFO 4.

Materialet indelades med avseende på typ av källa i tre s.k. genrer:

U utrikeskorrespondenters rapporter
K kulturartiklar jämte recensioner
A allmänt reportage

Med avseende på innehåll indelades materialet även i sex ämnesområden, nämligen :

Na (naturvetenskap etc.)
Ku (kulturvetenskap etc.)
Po (politik och samhälle)
Nä (näringsliv och samfärdsel)
Mä (människa och miljö)
Ko (konstnärlig verksamhet).

Materialets fördelning över tidningar, genrer och ämnen finns beskriven i inledningen till NFO 1.

I konkordansen identifieras raderna med en kombination av
förkortningarna för Tidning och Ämne, enligt mönstren SvDKu eller DN_Mä.

OBS att meningsgränser är särskilt markerade genom tillägg av plustecken "+" efter s.k. stort skiljetecken.

Jerker Järborg
Press 65
Keywords: Language Technology (Computational Linguistics); corpus; Natural Language Processing; Språkbehandling och datorlingvistik