Swedish words, LEXIN - Språkbanken Text (University of Gothenburg, 2024)
Svenska ord (LEXIN) was previously published as a book by Skolverket, as part of the LEXIN series (Lexicon for immigrants). The dictionary was developed firstly as a Swedish base for bilingual dictionaries from a Swedish perspective. In addition, it serves as a monolingual Swedish dictionary, Svenska ord.

In the search tool Karp, the fourth edition is made available, while the second edition is still available for limited download (see below).

The first, second and fourth edition of Svenska ord were mainly developed at the Department of Swedish. Further information about the first editions of the dictionary can be found in the published version of Svenska ord, second edition.

Språkbanken's LEXIN-tool is no longer maintained, please use https://lexin.nada.kth.se/lexin/.

The download of the resource is restricted. The resource cannot be used commerially and is therefore restricted to researchers at certain Swedish universities. Please contact the director of Språkbanken, Lars Borin, (sb-info at svenska . gu . se) for further information.

Download Svenska ord/LEXIN second edition
Storlek: Around 20 000 entries
Format: XML

Svenska ord (LEXIN) har tidigare publicerats i bokform av Skolverket, inom ramen för LEXIN-serien (Lexikon för invandrare). Ordboken har utarbetats i första hand för att tjäna som svenskt underlag för tvåspråkiga lexikon med svenska som utgångspunkt. Därutöver tjänar den i praktiken som en enspråkig svensk ordbok, Svenska ord.

I sökverktyget Karp finns den fjärde utgåvan tillgänglig, medan den andra utgåvan fortfarande finns tillgänglig för begränsad nedladdning (se nedan).

Första, andra och fjärde utgåvan utarbetades till stor del vid Institutionen för svenska språket. För kommentarer kring ordbokstexten för de första versionerna (särskilt Inledning som beskriver ordurval, källor, ordbokskategorier m.m.), se den tryckta versionen av Svenska ord, andra upplagan.

Språkbankens LEXIN-verktyg underhålls inte längre, använd gärna https://lexin.nada.kth.se/lexin/ istället.

Resursen är nedladdningsbar med begränsad åtkomst. Materialet är uppbyggt utifrån vissa grundresurser. Ägarna till dessa ställer villkor på Språkbankens handhavande och förmedlande av dessa resurser. Ett av villkoren är att distributionen inte får ske på ett sådant sätt materialen kan användas kommersiellt. Tillgängligheten inskränks därför till forskare inom allmänna utbildningsväsendet. Mer specifikt finns vissa universitet och högskolor "med på listan". För alla andra URL:er är nedladdningsfunktionen på nedanstående sida spärrad. Om du anser att du eller din institution borde ha tillgång till materialen - kontakta Språkbankens föreståndare Lars Borin (sb-info snabel-a svenska . gu . se).

Nedanstående material är endast tillgängliga för personer med anknytning till universitet eller högskolor. Materialen är endast tillgängliga under de villkor som beskrivs i bifogade licenser. All tidsbegränsning i respektive materials licensvillkor är fr.o.m 4 november 2004 ogiltig, licensen är fr.o.m. detta datum permanent. Denna förändring gäller materialen som sådana och alltså såväl tidigare som kommande nedladdningar av materialen.

Ladda ner Svenska ord/LEXIN andra utgåvan
Storlek: C:a 20 000 uppslagsord
Format: XML
Svenska ord, LEXIN
Keywords: Language Technology (Computational Linguistics); lexicon; Natural Language Processing; Språkbehandling och datorlingvistik