International television coverage 1975 - Westerståhl, Jörgen; Lindahl, Rutger (University of Gothenburg, 1982)
On the request of the 1974 Swedish Broadcasting Committee this study of the Swedish television´s international reporting was made during the autumn of 1975 and the spring of 1976. The aim of the study was to examine the international reporting from the viewpoint of the rules for the Swedish Broadcasting Corporation in the radio legislation and the agreement between the Swedish Broadcasting Corporation and the state, however not to examine single programs or series of programs but rather to examine the whole international reporting during a longer period to be able to give a more general characteristic of it.

På uppdrag av 1974 års Radioutredning genomfördes under hösten 1975 och våren 1976 en undersökning av den svenska televisionens utlandsrapportering. Syftet med undersökningen var att granska utlandsrapporteringen med utgångspunkt från de regler för programverksamheten som finns i Radiolagen och avtalet mellan Sveriges Radio och staten, dock inte att studera enskilda program eller programserier utan att undersöka hela utlandsrapporteringen under en längre period för att kunna ge en generell karaktäristik av denna.
Huvuddelen av det undersökta materialet är hämtat ur TV-utbudet efter klockan 18 under perioden 1 februari 1975 till 1 juli 1975. Avsikten var ursprungligen att inkludera även januari månad men som en följd av tekniska svårigheter fick denna månad uteslutas. Avgränsningen av utlandsrapporteringen har gjorts till program som belyser aktuella förhållanden och samhällslivet i vid mening i andra länder.
Förutom de båda TV-kanalernas utlandsrapportering har också de i Centralredaktionens nyhetssammandrag i ljudradions program 3 förekommande utlandsnyheterna medtagits i undersökningen liksom motsvarande telegrammaterial i TT:s utgående material under månaderna februari-april. En första grovsortering av programutbudet har gjorts med hjälp av de sk 'dagen eferlistorna' från Sveriges Radio vilka redovisar det faktiska programutbudet för varje sändningsdag. Kodningen har sedan skett direkt från ljudbandsupptagningar av programmen.
Nyhetstelegrammen i TV-nytts sändningar liksom ljudradions nyhetssammandrag har analyserats med utgångspunkt från de arkiverade telegramblanketterna. TT:s telegram har studerats med hjälp av arkivkopior.
Sammanlagt har drygt 150 timmars programtid i TV analyserats, samt mer än 6 500 TT-telegram.
TV:s utlandsrapportering 1975 - jämförelse radio och TT - TV:s utlandsrapportering 1975 - jämförelser radio och TT
Keywords: Media; Media; Information society; Informationssamhället; International politics and organisations; Internationell politik och organisationer; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap