Aging in society: Housing conditions for the elderly 1982 - Tornstam, Lars (Uppsala University, 1986)
This data collection is designed to increase knowledge concerning housing conditions for the elderly. Major areas of investigation include living conditions, the importance of accomodation, tendencies to move, moving destination, moving obstacles, moving activity, moving patterns, reasons for moving in the past, and the different social service efforts the elderly need to make it possible to stay in independent housing.

Delstudien 'Våra bostäder' ingår i studien 'De äldre i samhället' som i sin tur ingår i delprojektet 'Åldrandet i samhället'. Detta delprojekt ingår i ett större, övergripande program 'Äldre i samhället - förr, nu och i framtiden', ett tvärvetenskapligt program där forskningsproblemet innebar ett sökande efter lösningar på åldrandets problem. Arbetet inom projektet bedrevs i tre olika lokalprogram. I Lund 'De äldre i samhället- förr, nu och i framtiden', i Göteborg 'Interventionsprogrammet: Äldre i Göteborg - förr, nu och i framtiden', och i Uppsala 'Åldrandet i samhället'.

En av utgångspunkterna för delstudien 'Våra bostäder' var vad som i den nya Socialtjänstlagen föreskrevs beträffande de äldres boende. En grundtes är att äldre människor som alla andra människor skall ha valfrihet och möjlighet att kunna bo så som man själv vill. Eftersom 90% av alla pensionärer bor i det vanliga boendet behövs fördjupade kunskaper om hur de äldre själva uppfattar sitt boende.
Genom att ställa ett antal frågor till ett representativt urval kan man få upplysningar om de intervjuades uppfattning om sitt boende. Undersökningen ville ha svar på frågan om bostadens betydelse, flyttningsbenägenheten, flyttningsmål, flyttningshinder, flyttningsaktivitet, flyttningsmönster, om orsaker till de flyttningar som företagits och om de skilda insatser av social service som de äldre behöver för att ha möjlighet att stanna kvar i ett självständigt boende.
Åldrandet i samhället: Våra bostäder 1982
Keywords: MIGRATION (HUMAN); MIGRATION; CARE OF THE ELDERLY; ÄLDREOMSORG; Aged; Äldre; HEALTH; HÄLSA; OLD AGE; ÅLDERDOM; Housing for the Elderly; Äldreboende; RESIDENTIAL MOBILITY; FLYTTNINGSBENÄGENHET; SOCIAL SERVICES; SOCIALTJÄNST; General health and well-being; Allmän hälsa och välbefinnande; Housing; Bostäder; Elderly; Äldre; Specific social services: use and availability; Specifika sociala tjänster: användning och tillgänglighet; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Sociology; Sociologi