Standard of living in Sweden 1992 - Halleröd, Björn; Marklund, Staffan; Nordlund, Anders; Stattin, Mikael (Umeå University, 1995)
This survey deals with the amount of material standard people consider as necessary, and to what extent the respondent lacks these necessities. The questionnaire was divided into following main topics: Household composition; Housing; Education and occupation; Working conditions and leisure; View on own material standard; Attitudes toward the welfare state, poverty and social assistance; and Health and social contacts. Besides data collected from the interview, this study contains data from administrative records concerning incomes and transfers, both for the respondent and spouse if any. All register data refer to income year 1991. A similar study was conducted in Great Britain 1985 by Johanna Mack and Stewart Lansley.

Undersökningen har flera syften, men är i första hand ett försök att avgöra vilken konsumtion som en vuxen svensk anser nödvändig för att inte vara fattig. En konsensuell definition av fattigdom betyder i detta sammanhang sådan avsaknad av materiell konsumtion eller resurser som en betydande majoritet av medborgarna anser nödvändig. Syftet är också att koppla frågor kring materiell fattigdom till andra relevanta områden, såsom attityder till arbete, faktiska arbetsförhållanden, subjektiv evaluering av den egna situationen, adaptiva preferenser - dvs i vilken mån människor väljer att förklara sin situation som ett utfall av fritt val snarare än påtvingad nödvändighet - samt attityder till omfördelning, rättvisa och socialpolitik.
Datainsamlingen har skett via ett standardiserat frågeformulär i vilket frågorna strukturerats kring följande huvudteman: Hushållets sammansättning; Bostadssituation; Utbildningsbakgrund och sysselsättningsförhållanden; Arbetsförhållanden och fritid; Syn på egen materiell standard; Attityder till välfärdssamhället, fattigdom och socialbidragstagande; samt Hälsa och sociala kontakter.
Undersökningens kärna gäller vilken materiell standard som människor idag betraktar som nödvändig och i vilken utsträckning man saknar dessa nödvändigheter. Förutom de uppgifter som samlats in vid intervjutillfället har materialet kompletterats med registeruppgifter av olika slag. Det gäller såväl inkomstdata som uppgifter om transfereringar. Uppgifter om både skattepliktiga som icke skattepliktiga transfereringar har påförts. Förutom registerdata för intervjupersonerna har också motsvarande information lagts till som avser eventuell make/maka. Samtliga registeruppgifter gäller inkomståret 1991.
Datamaterialet ger en god representativitet vad gäller befolkningens demografiska sammansättning. Det kan dock konstateras att hushåll med låga inkomster är underrepresenterade. Variabel 375 kan användas för att kompensera det skeva bortfallet.
Undersökningen har en förlaga i en liknande studie genomförd i Storbritannien 1985 av Johanna Mack och Stewart Lansley. I förhållande till den studien är dock en hel del frågor 'försvenskade'.

Se avsnittet bortfall i Halleröd m.fl: Konsensuell fattigdom
Svensk levnadsstandard 1992
SLEV92
Keywords: HOUSING; BOENDE; OCCUPATIONS; YRKEN; CONSUMPTION; KONSUMTION; HEALTH; HÄLSA; SOCIAL WELFARE; SOCIAL VÄLFÄRD; INCOME DISTRIBUTION; INKOMSTFÖRDELNING; INTERPERSONAL RELATIONS; MELLANMÄNSKLIG RELATION; JOB SATISFACTION; ARBETSTILLFREDSSTÄLLELSE; QUALITY OF LIFE; LIVSKVALITET; UNEMPLOYMENT; ARBETSLÖSHET; EQUIPMENT; UTRUSTNING; ECONOMIC CONDITIONS; EKONOMISKA VILLKOR; TAXATION; BESKATTNING; INCOME; INKOMST; SOCIAL SECURITY BENEFITS; SOCIALFÖRSÄKRINGSFÖRMÅNER; HOUSING ECONOMICS; BOSTADSEKONOMI; STANDARD OF LIVING; LEVNADSSTANDARD; AUTONOMY AT WORK; AUTONOMI I ARBETET; WORK ATTITUDE; INSTÄLLNING TILL ARBETE; BASIC NEEDS; GRUNDLÄGGANDE BEHOV; WORKING CONDITIONS; ARBETSFÖRHÅLLANDEN; HOUSEHOLDS; HUSHÅLL; LEISURE TIME ACTIVITIES; FRITIDSAKTIVITETER; SOCIAL ACTIVITIES (LEISURE); SOCIALA AKTIVITETER (FRITID); Consumption and consumer behaviour; Konsumtion och konsumentbeteende; Income, property and investment/saving; Inkomster, egendom och investeringar/sparande; Working conditions; Arbetsförhållanden; Family life and marriage; Familjeliv och äktenskap; Social welfare systems/structures; Sociala välfärdssystem/-strukturer; Social Sciences; Samhällsvetenskap