GIS-material for the archaeological project: Archaeology along the old E4 motorway between Linköping and Mjölby - District heating pipeline between Linköping and Mjölby - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
In a cooperation between Tekniska Verken i Linköping AB and Mjölby - Svartådalen Energi AB, a new district heating conduit will be constructed between Linköping and Mjölby. The route mostly follows close to the older E4 between the two cities but in some places the line turns away from the road, such as for example in Sjögestad. In connection to the route several prehistoric sites are known. During the archaeological assessment (Phase 1) conducted in December 1999, new visible but unregistered ancient monuments were found at several locations, as well as 22 sites with potential archaeological remains requiring further investigation (Larsson 2000). During parts of the period from May to September 2000 the National Heritage Board UV East conducted an archaeological assessment (phase 2), of the 22 potential sites previously found. Seven field evaluations of the registered ancient monuments were also performed.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The overall objective of the archaeological work was to prevent that antiquities were harmed in the construction of district heating pipes. A continuous discussion took place with the client regarding the possibility of changing the route at known ancient monuments and places where new archaeological sites were found. The route was changed for this reason in several zones.

At stage 2 of the investigation the aim was to establish whether there were ancient remains that were not visible above ground at locations that, based on topography and cultural environment, was seen as appropriate prehistoric establishment areas.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
I ett samarbetsprojekt mellan Tekniska Verken i Linköping AB och Mjölby - Svartådalen Energi AB kommer en ny fjärrvärmeledning att anläggas mellan Linköping och Mjölby. Sträckningen följer mestadels tätt inpå den äldre E4:an mellan de två städerna men på några platser viker ledningen av från vägen, så som t ex i Sjögestad. I anslutning till sträckan finns flera kända fornlämningsmiljöer. Vid den arkeologiska utredningen, etapp 1, som utfördes under december 1999 påträffades ytterligare synliga men oregistrerade fornlämningar på flera platser samt 22 platser med möjliga fornlämningar som krävde fortsatt utredning (Larsson 2000). Under delar av perioden maj - september år 2000 utförde Riksantikvarieämbetet, Avdelningen för arkeologiska undersökningar, UV Öst en arkeologisk utredning, etapp 2, vid de 22 möjliga fornlämningarna som anvisats, samt sju förundersökningar vid de registrerade fornlämningarna.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Den övergripande målsättningen med det arkeologiska arbetet var att förhindra att fornlämningar kom till skada vid anläggandet av fjärrvärmeledningarna. En kontinuerlig diskussion fördes med uppdragsgivaren angående möjligheterna att ändra sträckning vid kända fornlämningar och på de platser där nya fornlämningar påträffades. Sträckningen ändrades av denna anledning vid flera områden.

Vid utredningens etapp 2 var syftet att konstatera huruvida det fanns fornlämningar som ej var synliga ovan mark på de platser som utifrån topografi och kulturmiljö bedömts som lämpliga förhistoriska etableringsområden.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Metoden var den samma vid både förundersökningar och utredningens etapp 2. Med hjälp av grävmaskin avlägsandes matjord eller torvskikt utmed den planerade sträckningen på de platser som anvisats vid den arkeologiska utredningens etapp 1. Vid sökschaktning öppnades ca 1 m breda schakt och där fornlämningar framkom öppnades den bredd som fjärrvärmeledningarna tar i anspråk, dvs 2,5 - 3 m, och därefter användes handredskap. På flera platser fanns sedan tidigare nedgrävda kablar och ledningar vilket medförde att schaktbredden inskränktes till ca 1 m. På de platser där annan sträckning inte var möjlig undersöktes och dokumenterades, efter överenskommelse med Länsstyrelsens kulturmiljöenhet, de lämningar som fanns inom de 3 m breda schakten. Plan- och sektionsdokumentationen utfördes manuellt i fält och planritningarna har därefter digitaliserats.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Arkeologi längs gamla E4:an mellan Linköping och Mjölby - Fjärrvärmeledning mellan Linköping och Mjölby
Keywords: Roman Iron Age; romersk järnålder; Migration Period; folkvandringstid; Late Neolithic; senneolitikum; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive