GIS-material for the archaeological project: An archaeological line project in western Östergötland, part 2 - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archeological report:
The report is a supplementary part 2, which continues a series of reports of the archaeological investigations carried out in connection with the proposed double-track between Motala and Mjölby in western Östergötland. For the antiquarian and archaeological context and on the overall problem areas, see the report "An archaeological line project in western Östergötland" (see SND 2000). The newly made archaeological work included field assessment of Landstorp (agrarian remains, graves and an old road) and in Russingtorp (settlement from Early Neolithic and Early Bronze Age) and in Skänninge town (Middle Ages). In Lycketorp a trial excavation was made at a possible settlement site and of hollow ways.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archeological report:
The aim of the field evaluation was to assess the character, extent and scope of the settlement remains found, and to date these for an upcoming excavation. An additional objective was to determine whether unmarked or ploughed down graves could be found in the study area on the western side of the railroad.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Rapporten är en kompletterande del 2 som fortsätter en avrapporteringsserie av de arkeologiska undersökningar som utförts i samband med det planerade dubbelspåret mellan Motala och Mjölby i västra Östergötland. För den antikvariska och arkeologiska bakgrunden samt för övergripande problemområden hänvisas till rapporten "Ett arkeologiskt linjeprojekt i västra Östergötland" (se SND 2000). De nu utförda arkeologiska arbetena omfattade förundersökning i Landstorp (äldre odling, gravar och en äldre väg) och i Russingtorp (boplats från tidigneolitikum och äldre bronsålder) samt inom Skänninge stad (medeltid). I Lycketorp utfördes utredningsgrävning av ett boplatsläge och hålvägar.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Målsättningen med förundersökningen var att bedöma de påträffade boplatslämningarnas karaktär, utbredning och omfattning samt att datera dessa inför en kommande slutundersökning. Ytterligare en målsättning var att utröna huruvida omarkerade eller sönderplöjda gravar fanns inom undersökningsområdet på den västra sidan av järnvägen.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Vid undersökningen grävdes matjorden skiktvis ned till orörd mark med hjälp av grävmaskin. Ett antal sökschakt grävdes såväl längs med som tvärs över exploateringsområdet på ömse sidor av järnvägen samt landsvägen. Anläggningar påträffades företrädesvis i botten av de grävda schakten och framrensades för hand. Lös- och rensfynd tillvaratogs och registrerades. Efter handrensning mättes schakt och anläggningar in med hjälp av totalstation. Tillsammans med fynd och prover finns dessa registrerade i informationssystemet Intrasis. Ett urval av anläggningar undersöktes och dokumenterades med hjälp av sektionsritningar. Via foto dokumenterades såväl översikter som detaljer av lämningarna. Kolfragment för 14C-dateringar av utvalda anläggningar samt enstaka prover för fosfat- respektive vedartsanalyser samlades även in vid undersökningstillfället. Dessutom skickades samtliga anträffade benfragment in för en osteologisk bestämning.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Ett arkeologiskt linjeprojekt i västra Östergötland, del 2
Keywords: Neolithic; neolitikum; Bronze Age; bronsålder; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive