GIS-material for the archaeological project: Västra Stenby - Arkeologikonsult (Arkeologikonsult, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
Arkeologikonsult was commissioned by the County Administrative Board in Östergötland (dnr 431-2414-09) to conduct a field evaluation of the properties Lårstad 1:5, 4:1 and Fågelstad 2:4, Västra Stenby parish, Motala municipality, Östergötland. The area contains a registered ancient monument (RAÄ 260). The field evaluation was prompted by the Swedish Road Administration's plans to construct the new National Road 50 between Motala and Mjölby on the above-mentioned properties and partly within the area occupied by the ancient remain RAÄ 260. Arkeologikonsult´s evaluation delimited the archaeological site in the southeast and north-west direction, i.e. along road 50's planned route. However, it continues beyond the development site to the north-east and south-west. The remains were spread over a relatively large area and were of Iron Age character. Only very sparse artefacts were found and since no cultural layers or clear house remains could be identified, the remains should be described as largely destroyed by ploughing, and therefore preserved only on a limited scale. However, a very well preserved, over-grown ancient road was found within the study area, built of stone and packed soil.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The purpose of the field assessment was to provide a basis for the County Administrative Board's possible decision about future excavation of the site. The aim was also to form a basis for the further planning of the Swedish Road Administration. The issues that were investigated related to the character, dating, extent, composition and complexity of the ancient remains.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Arkeologikonsult har på uppdrag av Länsstyrelsen i Östergötland (dnr 431-2414-09) genomfört en arkeologisk förundersökning på fastigheterna Lårstad 1:5, 4:1 och Fågelstad 2:4, Västra Stenby socken, Motala kommun, Östergötland. Inom området finns en fornlämning (RAÄ 260) registrerad (Fornminnesregistret, FMIS). Förundersökningen föranleddes av Vägverkets planer på att bygga den nya riksväg 50 mellan Motala och Mjölby över nämnda fastigheter och delvis inom det område som upptas av fornlämning RAÄ 260. Vid Arkeologikonsults förundersökning avgränsades fornlämningen i sydöstlig och nordvästlig riktning, d v s utmed riksväg 50:s planerade sträckning, däremot fortsätter den utanför exploateringsområdet åt nordöst och sydväst. Anläggningarna fanns spridda över en relativt stor yta och var av järnålderskaraktär. Endast mycket sparsamt med fynd (fyra stycken) framkom och då inga kulturlager eller säkra hus kunde identifieras bör lämningarna betecknas som till största delen bortodlade och därför bevarade endast i relativt begränsad omfattning. Inom undersökningsområdet påträffades dock en mycket välbevarad, överodlad äldre väg uppbyggd av sten och packad jord.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den aktuella förundersökningen var att skapa ett underlag för Länsstyrelsen inför ett eventuellt beslut om en särskild arkeologisk undersökning av fornlämningen samt att den skulle kunna ligga till grund för Vägverkets vidare planering. De frågeställningar som var aktuella rörde fornlämningens karaktär, tidsställning, omfattning, sammansättning och komplexitet.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Fältarbetet genomfördes under perioden 4 - 15 maj 2009. Vid förflyttning mellan de olika ägorna genomfördes en noggrann rengöring av grävmaskinen med högtrycksspruta för att undvika att sprida eventuella nematoder. Till schaktdragning användes en hjulburen grävmaskin med planskopa med en skopbredd på 1,5 m. Inmätningar av anläggningar, prover, fynd och schakt gjordes med en GPS med en standardavvikelse på 0,02 meter och vid fotografering av området och de berörda lämningarna användes en digitalkamera. Dokumentationsmaterial, i form av textbeskrivningar och foton, samlades i rkeologikonsults egna dokumentationssystem SiteWorks. Förundersökningens totala yta uppgick till cirka 41 500 m2 och den sammantagna yta som schakten upptog var ca 2750 m2 (ca 6,5 %). Parallellt med sökschaktningen rensades påträffade anläggningar för hand. Alla anläggningar mättes in med GPS, dokumenterades skriftligen och digitalfotograferades.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Boplatslämningar vid Västra Stenby
Keywords: Pre-Roman Iron Age; förromersk järnålder; Late Bronze Age; yngre bronsålder; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive