GIS-material for the archaeological project: RAÄ 9 and 49 - Skänninge 9, 49 - Arkeologikonsult (Arkeologikonsult, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
At the field evaluation of RAÄ 9 traces of settlement were found at two locations. The southern area contained several features. The macro fossil analysis indicated that these were from the Neolithic and Iron Age, which was also supported by a radiocarbon dating to the Late Neolithic and the Roman Iron Age. The northern area did however appear to be of a late/modern character. The field evaluation of RAÄ 49 found coherent settlement traces at two sites. One site consisted of a limited cultural layer and a few features in form of hearths. This settlement has been 14C-dated to the Pre-Roman Iron Age. The settlement's extent in the investigation area is severely limited, and it can be assumed that it continues to the east, outside the investigation area. The second site consisted of featues in form of hearths and post holes. Remains of a presumed three-aisled building from the Late Vendel - early Viking period were found. Radiocarbon dating shows that settlement activities occurred at the site at different periods: Late Mesolithic, Middle Neolithic, Late Neolithic, Roman Iron Age and the early Vendel Period - late Viking period.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The National Road 32 between Mjölby and Motala is to be widened and to get a partially new route and a new name (National Road 50). At Lövingsborg, within the property Sunnanå 2:6, just south of Skänninge town, the widening will run over the archaeological sites RAÄ 9 and RAÄ 49 in Skänninge parish. For this reason Arkeologikonsult undertook two archaeological field evaluations of the respective site according to the County Administrative Board of Östergötland´s decision during spring 2009.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Vid förundersökning av RAÄ 9 påträffades boplatsspår på två ställen. Det södra området innehöll ett flertal anläggningar. Analysen av makroproverna tydde på att dessa var från neolitikum och järnålder, vilket även stöddes av en 14C-datering till senneolitikum och en till romersk järnålder. Det norra området gav däremot intryck av att vara sentida. Vid förundersökningen av RAÄ 49 påträffades sammanhållna boplatsspår på två platser. Den ena platsen utgjordes av ett begränsat kulturlager och enstaka anläggningar i form av härdar. Denna boplats har 14C-daterats till förromersk järnålder. Boplatsens utbredning inom förundersökningsområdet är starkt begränsad, och det kan antas att den fortsätter åt Ö, utanför förundersökningsområdet. Den andra platsen utgjordes av anläggningar i form av härdar, störhål och stolphål. Här iakttogs bl a vad som kan antas vara spåren av en treskeppig byggnad från yngre vendeltid-äldre vikingatid. Genom 14C-datering framgår att boplatsaktiviteter skett på platsen under olika perioder: senmesolitikum, mellanneolitikum, senneolitikum, romersk järnålder och yngre vendeltid-äldre vikingatid.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Väg 32 mellan Mjölby och Motala kommer att breddas och få en delvis ny sträckning samt ny benämning som väg 50. Vid Lövingsborg, inom fastigheten Sunnanå 2:6, strax söder om Skänninge tätort kommer breddningen att dras över RAÄ 9 och RAÄ 49 i Skänninge socken. Med anledning av detta genomförde Arkeologikonsult under våren 2009 två arkeologiska förundersökningar av de respektive fornlämningarna enligt Länsstyrelsen i Östergötlands beslut.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Inledningsvis inventerades undersökningsytorna. Lokalerna avgränsades sedan genom sökschaktning. Vid detta arbete användes en hjuldriven 15 tons grävmaskin försedd med rototilt och planskopa om ca 1,5 m bredd. RAÄ 9 undersöktes genom att schakt med enkel skopbredd, 6 till 22 meter långa, upptogs. RAÄ 49 undersöktes genom grävande av schakt med dubbel skopbredd, 7 till 21 meter långa. Detta motiverades utifrån att förekomsten av stolburna hus kunde antas. Den dubbla skopbredden var således till för att minimera risken att schakta mellan stolppar. På bägge lokalerna utökades schakten i bredd där kulturlager eller koncentrationer av lämningar framkom. Framkomna lämningar rensades för hand. Ett representativt urval av anläggningarna grävdes. I påträffade kulturlager upptogs provrutor. Påträffade fynd tillvaratogs. Påträffade kontexter och upptagna schakt dokumenterades skriftligen, inmättes med precisions-GPS samt digitalfotograferades. Prover för makroanalys samt 14C-datering togs.
GIS-material för arkeologiskt projekt: RAÄ 9 och 49 - Skänninge 9, 49
Keywords: Neolithic; neolitikum; Iron Age; järnålder; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive