GIS-material for the archaeological project: Björnviken 2:1 - Croft remains from the 17th to the 19th century - Arkeologikonsult (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
Arkeologikonsult carried out an field evaluation during May 2010 of two croft sites; RAÄ Kvillinge 152:1 in Lilla Bådstorp and RAÄ Kvillinge 162:1 in Norrkärr. At Kvillinge 152:1, fragmentary remains of a stone foundation to a croft from the late 18th or 19th century, were found. In the field evaluation of RAÄ 162:1, two locations with well-preserved remains and cultural layers were identified and delimited. The settlement remains represent the location of Norrkärr during the 17th and 18th century.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The purpose of the field evaluation was to determine the character, extent and dating of the ancient monuments. The results of the evaluation will form the basis for the Country Administrative Board's authorization of an excavation as well as for the assessment of the scientific potential and level of ambition for a possible excavation. The result will also form the basis for the municipality of Norrköping´s further planning and commitment to any continued potential development.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Arkeologikonsult AB utförde under maj månad 2010 en arkeologisk förundersökning av två lägen för torpbebyggelse; RAÄ Kvillinge 152:1, Lilla Bådstorp och RAÄ Kvillinge 162:1, Norrkärr. Vid Kvillinge 152:1, Lilla Bådstorp hittades fragmentariska lämningar av syllstensgrunden till ett torp från sent 1700-tal/1800-talet. Förundersökningen vid RAÄ 162:1, Norrkärr resulterade i att två lägen med välbevarade lämningar och kulturlager kunde identifieras och avgränsas. De påträffade bebyggelselämningarna representerar Norrkärrs läge på 1600-talet respektive 1700-talet.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med förundersökningarna var att fastställa fornlämningarnas karaktär, omfattning och datering. Resultatet av förundersökningarna ska ligga till grund för Länsstyrelsens tillståndsbedömning och bedömning av fornlämningarnas kunskapspotential avseende inriktning och ambitionsnivå för en eventuell särskild undersökning. Resultatet ska även ligga till grund för Norrköpings kommuns vidare planering och ställningstagande för fortsatt eventuell exploatering.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Lokaliseringen av läget för torplämningen RAÄ Kvillinge 152:1 gjordes med utgångspunkt från torpets läge på äldre kartmaterial. Sökschakt grävdes skiktvis med grävmaskin i anslutning till torpläget i avsikt att identifiera eventuell bebyggelse och kulturlagers omfattning, komplexitet och bevarandegrad. Inom förundersökningsområdet grävdes sammanlagt sju schakt inom en yta av cirka 90 x 35 meter med hjälp av grävmaskin. Schakten var mellan 2,5-17,5 meter långa och hade en bredd av 1-14 meter (se schakttabell). Påträffade anläggningar rensades för hand innan dokumentation. Lokaliseringen av läget för torplämningarna RAÄ Kvillinge 162 gjordes med utgångspunkt från torpens läge på äldre kartmaterial. Sökschakt grävdes skiktvis med grävmaskin i anslutning till torplägena i avsikt att identifiera eventuell bebyggelse och kulturlagers omfattning, komplexitet och bevarandegrad. Samtliga schakt, anläggningar och kulturlager dokumenterades skriftligt, fotograferades samt mättes in med GPS med nätverks-RTK. I de allra flesta fall var precisionen bättre än 0,05 m. I enstaka undantagsfall var precisionen sämre på grund av skymmande träd (upp till max 1 m felmarginal). För att kompensera den sämre precisionen mättes då ett större antal punkter in. Påträffade anläggningar rensades för hand innan dokumentation och täcktes därefter med fiberduk innan schakten lades igen. Påträffade kulturlager rensades fram för hand innan dokumentation.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Björnviken 2:1 - Torplämningar från 1600- 1700- och 1800-talet
Keywords: 19th century; 1800-tal; 18th century; 1700-tal; 17th century; 1600-tal; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive