GIS-material for the archaeological project: A boat harbour at Stångån - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
See description in Swedish.

The ZIP file contains three Shape files with data on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Under sommaren 1993 undersöktes delar av ett gravfält i Linköping som upptäcktes vid en föregående utredningsgrävning inför en kabeldragning. Av olika skäl genomfördes aldrig en förundersökning på platsen. Under slutundersökningen framkom betydligt fler gravar än vad som kunnat uppskattas vid utredningen. Gravarna som undersöktes var belägna under en grusväg vid småbåtshamnen vid Stångåns västra strand. I ett 2x70 m stort schakt framkom 58 brandgravar. Anläggningsintensiteten visar att de utgör en del av ett större flatmarksgravfält. Gravfältet kunde genom fyndmaterialet dateras till förromersk och eventuellt tidig romersk järnålder. Gravarna i schaktet uppvisar en tendens till gruppering som har som har iakttagits vid tidigare undersökningar i regionen. De gravurnor som använts har till övervägande del varit av keramik av huvudsakligen dålig kvalitet. Man kan efter skärvornas former anta att det funnits situlaformade kärl och även tunnformiga med markerad skuldra och rak mynning. Endast fyra gravar hade hartstätade svepkärl som benbehållare. Fyndmaterialet är litet och väl avgränsat i tid. Metallföremålen härrör till övervägande del från förromersk järnålder och vissa kan avgränsas i tid till period III, som kulhalsringen och de triangulära järnfibulorna. Kulhalsringen, som var av västgötatyp, är ett tämligen ovanligt fynd.

Syfte:

Slutundersökningens målsättning fick inskränkas till att datera gravarna och fynden samt att datera dem i möjligaste mån. Undersökningen genomfördes på grund av planerad kabeldragning.

ZIP-filen innehåller data i form av tre shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Ett gravfält vid Cap Julie - Småbåtshamnen, Stångån
Keywords: Pre-Roman Iron Age; förromersk järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive