GIS-material for the archaeological project: Living and burying - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
During the spring, summer and fall of 2002, the Swedish National Heritage Board's Contract Archeology Service, UV Öst, carried out several desk-based and field assessments within the area of Linköping airport, due to supplementary ground work.Two main research themes were formulated; Burial and tradition during the Iron Age, and Stone Age settlement by the coast. The project also focused on the formation of villages during the Middle Ages, with a starting point in the medieval estate of Bökestad and the lost Bo manor. The overall survey and investigation area covered 174 400 m2. A total of 26 features and four finds were registered. No traces of prehistoric or medieval settlement were found. A burial ground was discovered by RAÄ 267, Bo manor. The burial ground will be excavated.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The purpose of the field survey was to suggest further archaeological investigations, based on the results of the survey, to the authorities handling the decision of development in the area. The general purpose was to establish whether there were unmarked archaeological remains in the survey area. The purpose of the field evaluation of the ancient monuments RAÄ 95 and 206, was to delimit them, date them and establish their character, extension and level of preservation. The purpose of the field evaluation of ancient monument RAÄ 267 was to establish whether the area contained settlement remains, and, if so, to find out their dating, extension and level of preservation, and present an overview of the settlement's structure and relation to the topography.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Under våren, sommaren och hösten 2002 utförde Riksantikvarieämbetet UV Öst en förberedande inventering, arkeologiska utredningar etapp 2 och arkeologiska förundersökningar inom området för Linköpings flygplats. Undersökningarna föranleddes av kompletterande markarbeten. Inom ramen för det övergripande Saabprojektet formulerades två huvudteman: Begravning och tradition under järnålder samt Kustnära boplatser i en stenåldersbygd. Projektet belyser även frågor kring bybildning och huvudgårdsdrift med utgångspunkt från domänen Bökestad med den medeltida huvudgården Bo. Inventerings-, utrednings- och förundersökningsområdena omfattade totalt drygt 174 400 m2. Totalt registrerades 26 antal anläggningar och fyra fyndposter finns upptagna.
Syftet med undersökningarna var att utröna om fornlämningar fanns inom områdena, om möjligt avgränsa eventuella fornlämningars utbredning och datera dem samt föreslå fortsatta arkeologiska åtgärder. På lokalen RAÄ 267 var målsättningen att konstatera om den historiska bebyggelselämningen fanns på platsen och om så var fallet utröna dess omfattning geografiskt och tidsmässigt. På de övriga lokalerna förmodades förhistoriska boplatser på grund av deras topografiskt sett lämpliga lägen och i vissa fall närhet till förhistoriska gravplatser. Inga anläggningar härrörande från förhistoriska boplatser eller lämningar som antydde medeltida gårdsbebyggelse påträffades. Ett gravfält upptäcktes vid RAÄ 267. Ansökan om exploatering har ställts till Länsstyrelsen som fattat beslut i ärendet och avgjort att de arkeologiska insatser som krävs är en slutundersökning av gravfältet RAÄ 267 i Vårdsbergs socken.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Den förberedande inventeringens syfte var att utfallet skulle ge förslag till fortsatta arkeologiska åtgärder inför bedömningen av den kompletterande exploateringen. De områden som utreddes och förundersöktes utgjorde presumtiva lägen för boplatslämningar med närliggande gravlokaler. Det generella syftet med utredningarna vid upplagsplatserna norr om flygplatsområdet var att fastställa om det fanns fornlämningar vilka inte var synliga ovan mark. Syftet med förundersökningen av RAÄ 95 och 206, var att avgränsa och datera fornlämningarna, klargöra deras karaktär, utbredning och bevarandegrad samt erhålla ett underlag för bedömning av kulturlager samt fynd och anläggningsintensitet. Syftet med förundersökningen av RAÄ 267, Bo Gård, var att konstatera om exploateringsområdet innehöll bebyggelselämningar och av händelse utröna omfattning, datering och bevarandegrad av fornlämningen samt erhålla en översiktlig bild av bebyggelsens struktur och förhållande till topografin.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Bo och begrava
Saab-projektet
Keywords: Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive