GIS-material for the archaeological project: Högby - Societas Archaeologica Upsaliensis (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
Due to new construction and rebuilding of road 50 between Motala and Mjölby, a field evaluation has been carried out of the ancient monument RAÄ 14, on the property Högby 5:12, Mjölby municipality. The evaluation was performed by Societas Archaeologica Upsaliensis (SAU) in May 2009, at the request of the Swedish Road Administration. The burial ground, consisting of 34 cremation graves and 14 inhumation graves, was dated to the Roman Iron Age on the basis of artefacts found. In the east and south-east part of the burial ground, stone constructions, interpreted as two stone settings, were discovered. The features have not been excavated but merely documented above ground, since they were located outside the roadworks area. The burial ground has thus been delimited in all directions.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the arcaheological report:
The purpose of the investigation was to delimit the ancient monument RAÄ 14, both within and outside of the area of roadworks. The character, dating, extent, composition and complexity of the remains were to be described. The results of the field evaluation were to form the basis of future decisions by the County Administrative Board, regarding the ancient monument, and serve as guidance for the Swedish Road Administration's future planning.

The ZIP file consist of GIS files with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Med anledning av en planerad ny- och ombyggnad av väg 50 (nuvarande väg 32) mellan Motala och Mjölby, har en arkeologisk förundersökning utförts av Högby RAÄ 14 inom fastigheten Högby 5:12, Mjölby kommun. Förundersökningen utfördes av SAU (Societas Archaeologica Upsaliensis) under maj månad 2009 och uppdragsgivare var Vägverket. Fornlämningen har tidigare undersökts av UV Öst (dåvarande UV Linköping). Gravfältet, som innehöll 34 brandgravar och 14 skelettgravar, daterades utifrån fynden till romersk järnålder.
Syftet med undersökningen var att fastställa karaktär, datering, utbredning, omfattning, sammansättning och komplexitet av den resterande delen av RAÄ 14 inom undersökningsområdet. Efter samråd med Länsstyrelsen bestämdes det att hela fornlämningen skulle avgränsas, d v s även utanför vägarbetsområdet. I gravfältets östra och sydöstra del framkom stenkonstruktioner som har tolkats som delar av två stensättningar och en eller två eventuella stensättningar. De nyfunna stensättningarna har inte undersökts utan endast rensats fram och dokumenterats i fält. Sammanfattningsvis kan sägas att förundersökningen har kunnat avgränsa gravfältet i samtliga riktningar samt att tidigare oregistrerade stensättningar har påträffats i sydöstra delen av gravfältet. Stensättningarna ligger dock utanför vägarbetsområdet.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med föreliggande undersökning var ursprungligen att säkerställa att inga ytterligare gravar eller andra anläggningar fanns inom vägarbetsområdet vid Högby RAÄ 14, d v s att avgränsa fornlämningen inom vägarbetsområdet. I samråd med Länsstyrelsen beslutades under pågående fältarbetet att en utvidgning av förundersökningsområdet skulle göras i syfte att avgränsa hela fornlämningen. Målsättningen med förundersökningen var, förutom att avgränsa hela fornlämningen, även att beskriva fornlämningens karaktär, datering, omfattning, sammansättning och komplexitet.
Resultaten ska tillsammans med resultaten från slutundersökningen från 1992 ligga till grund för eventuella kommande beslut för Länsstyrelsen samt vara vägledande för Vägverkets vidare planering.

ZIP-filen innehåller GIS-filer med information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Högby
Keywords: Roman Iron Age; romersk järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive