GIS-material for the archaeological project: Åbäcksnäs 4:1 - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst genomförde i april 2006 en arkeologisk förundersökning inom och i anslutning till RAÄ 136 i Gryts socken, Valdemarsviks kommun. RAÄ 136 omfattar en registrerad bytomt, belägen på krönläge ovan äldre odlingsmark. Undersökningen föranleddes av planerad fritidshusbebyggelse och omfattade kartering och provschakt inom tre områden. I söder i sydsluttningen ner mot golfbanan framkom ingenting av intresse. I väster grävdes ett schakt i anslutning till äldre åkermark, men inte heller där hittades några äldre kulturlagerlämningar. Inom yta C, som omfattade hela bergskrönet, hittades några bebyggelselämningar från medeltid och/eller tidigmodern tid, samt två stensättningar och två härdar, sannolikt från förhistorisk tid. Sammanfattningsvis kan sägas att område C med stor sannolikhet motsvarar de på äldre kartor kända Åbäcksgårdarna, vilka kan ha medeltida datering. I området finns även exempel på äldre fornlämningar. RAÄ UV Öst gör den bedömningen att RAÄ 136 istället bör omfatta hela bergskrönet men ej sydsluttningarna. Inom fornlämningen kan sannolikt finnas ytterligare lämningar från förhistorisk tid, medeltid och nyare tid.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med undersökningen var att identifiera och avgränsa bevarade kulturlämningar inom den registrerade bytomten, tidsbestämma dessa samt utgöra ett underlag för den vidare beslutsprocessen kring ev. fortsatt antikvarisk verksamhet.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Åbäcksnäs 4:1
Keywords: Middle Ages; medeltid; prehistoric time; förhistorisk tid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive