GIS-material for the archaeological project: Settlement remains at Råssnäsudden - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Med anledning av planerad ombyggnad av elnätet vid Råssnäs i Motala stad och kommun, genomförde Riksantikvarieämbetet, UV Öst under hösten 2006 en särskild utredning etapp 1 och 2 på platsen. Inga arkeologiska undersökningar har tidigare gjorts i området, men tidigare undersökningar inom stadsområdet utmed Motala ström har visat att området varit flitigt utnyttjat ända sedan äldre stenåldern och fram till idag. Exploateringen berör bland annat Råssnäsudden som skjuter ut i Vättern norr om Motala ströms utflöde. Under utredningen för kabeldragningen drogs tio schakt över Råssnäsudden. På en förhöjning i landskapet ca 60 meter ONO om Vattenverket Råssnäs framkom boplatslämningar. Inga daterande fynd påträffades. Utbredningen av boplatsen är osäker men utifrån topografin och de påträffade fornlämningarna bedöms den kunna finnas inom hela förhöjningen, ca 40x50 m. Boplatslämningarna fick i fornminnesregistret beteckningen RAÄ 280. Berörda anläggningar dokumenterades inom ramen för utredningen. Exploateringsföretaget bör efter detta kunna fortgå utan vidare antikvarisk hantering.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska utredningen i fält var att undvika att eventuella fornlämningar påverkades, eller att grävningsarbetena genomfördes med minsta möjliga påverkan på eventuella fornlämningar.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Boplatslämningar på Råssnäsudden
Keywords: Iron Age; järnålder; Bronze Age; bronsålder; stone age; stenålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive