GIS-material for the archaeological project: Vårdnäs-Västerby - Reconstruction of the power grid Vårdnäs-Västerby - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst utförde sommaren 2006 en arkeologisk utredning, etapp 1 och 2, mellan Vårdnäs och Västerby, Vårdnäs socken, Linköpings kommun i Östergötland. Anledningen var ombyggnad av elnätet i området. Utredningen bestod av kart- och arkivgenomgång samt sökschaktsgrävning i tre områden som bedömts som särskilt känsliga. Grävföretaget berörde gravfältet RAÄ 124, Vårdnäs socken, vilket i den berörda delen föreföll mycket förstört, även om gravfältets status inte säkert kunnat bedömas. Väster om RAÄ 124 framkom några stolphål, vilka fått beteckningen RAÄ 299. Norr om kanalen mellan sjöarna Stora och Lilla Rängen påträffades också ett par stolphål och troligen en härd, RAÄ 300. Vid den fossila åkermarken RAÄ 214 framkom röjningssten invid ett stenblock, ett dike samt ett par eventuella rester av stengärdesgårdar. RAÄ UV Öst anser att inga ytterligare arkeologiska insatser är nödvändiga då fornlämning kunde undvikas genom mindre justeringar av ledningssträckningen.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Målsättningen med utredningen var att klargöra huruvida lagskyddade fornlämningar eller övriga kulturlämningar kunde komma att beröras av arbetsföretaget. Utgångspunkten var att arbetet skulle styras på så sätt att eventuella lämningar inte berördes.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Vårdnäs-Västerby - Ombyggnation av elnät Vårdnäs-Västerby
Keywords: HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive