GIS-material for the archaeological project: Extension of clay pit between Åby and Kallerstad - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet, UV Öst, utförde i juni 2007 en arkeologisk förundersökning inom Kallerstad 1:1 och 1:2, Linköpings kommun, Östergötland. Anledningen var planer på att nyttja återstående delar av ett större område i Linköpings norra utkant för lertäkt. Höjderna inom exploateringsområdet har utgjort öar i en senmesolitisk innerskärgård och skulle kunna innehålla lämningar från denna period. Det aktuella området ligger i nära anslutning till Kallerstad respektive Åby bytomter. Vid förundersökningen drogs sju schakt, vilka förlades i anslutning till tidigare kända fornlämningar samt i områdets topografiskt mest lämpliga läge för eventuella stenålderslämningar. Några lämningar från stenålder påträffades ej. Intill RAÄ 348 framkom två koncentrationer med skärvstensliknande stenar med inslag av glas och tegel. Möjligen är skärvstenen rester av förhistorisk aktivitet som förstörts av senare tiders markberedning, eller små rester av det förhistoriska vägnätet som påträffats i Mörtlösa- Kallerstadområdet. Invid den ännu ej registrerade boplatsen/vattenhålet i områdets sydvästra del påträffades två diken i öst-västlig riktning. Inga anläggningar eller fynd framkom som kan kopplas till den kända fornlämningen, vilken därför kan anses avgränsad åt öster. I schaktet längst norrut påträffades ett stolphål till en sentida hägnadsstolpe.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med förundersökningen var att utröna om det finns lämningar från stenålder och särskilt senmesolitisk tid inom området, att inom exploateringsområdet avgränsa utbredningen för fornlämningen RAÄ 348 samt de boplatslämningar som framkom vid undersökning år 2003, utröna deras karaktär samt datera dem och att undersöka om den väg som påträffades vid 2003 års undersökning kan följas inom det aktuella exploateringsområdet.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Utvidgning av lertäkt mellan Åby och Kallerstad
Keywords: Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive