GIS-material for the archaeological project: Lårstad - Ancient monument "Lårstad RAÄ 260" - Arkeologikonsult (Uppsala University, 2012)
GIS-material for the archaeological project: Lårstad

The ZIP file consist of GIS files with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Under sensommaren 2010 utförde Arkeologikonsult slutundersökningar vid Lårstad i Västra Steneby socken, Östergötland. Uppdraget föranleddes av planerad ny sträckning av riksväg 32 genom den berörda fornlämningen Västra Stenby 260. Lämningarna var till största delen av boplatsliknande karaktär bestående av härdar, stolphål, gropar och rännor. Två gropar gav dateringar till yngre romersk järnålder medan en tredje härd daterades till vikingatid. Även ett stort antal korta, avlånga rännor påträffades och daterades till äldre romersk järnålder. Denna typ av lämning har nästan uteslutande tidigare påträffats i västra Östergötland och funktionen har inte kunnat fastställas. Utöver boplatslämningarna undersöktes en stensatt väg (Västra Stenby 265). Tre dateringar resulterade i yngre romersk järnålder. Dock daterades vägen i ett förundersökningsschakt till övergången yngre bronsålder - förromersk järnålder respektive yngre förromersk - äldre romersk järnålder. Övriga lämningar utgjordes av diken och dikesövergångar, huvudsakligen från 1700- och 1800-talet.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med slutundersökningen var att klargöra lämningarnas utbredning, karaktär, funktion och datering. En förhoppning var att datera vägens tillkomst och brukningstid samt att kunna sätta den i samband med boplatslämningarna eller andra fornlämningar i området.

ZIP-filen innehåller GIS-filer vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Bearbetnings har av PI gjorts i Arkeologikonsults dokumenatationssystem Siteworks, därefter av överlämnaren Uppsala univ. i Esri ArcGIS.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Lårstad - Lårstad RAÄ 260
Keywords: Roman Iron Age; romersk järnålder; Early Iron Age; äldre järnålder; Viking Age; vikingatid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive