GIS-material for the archaeological project: Remains from the Middle Ages, 17th and 18th century in Starby - Kungs Starby - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2012)
GIS-material for the archaeological project: Remains from the Middle Ages, 17th and 18th century in Starby

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Som ett led i uppförandet av ny livsmedelsbutik vid Kungs Starby, Vadstena stad, planerades för ombyggnad av det befintliga vägnätet. Riksantikvarieämbetet UV Öst utförde därför en arkeologisk för- och slutundersökning invid den medeltida gården Starby. Vid förundersökningen påträffades en stenläggning och ett par syllstenslager samt under detta äldre lämningar som utgjordes av brandlager och planeringslager. Åtminstone delar av bebyggelsen hörde till gårdens ekonomibyggnader som finns dokumenterade på kartor från mitten av 1600-talet och framåt. Dock stämmer inte kartmarterialet med de påträffade lämningarna till fullo. De äldsta lämningarna bestod av ytterligare en stenläggning som var lagd i upp till fyra skift vilket tyder på att den använts under en längre tid. Mot botten av schaktet påträffades också ett par hästskor, så kallade toffelskor, som vanligtvis dateras till 1300-1400-tal.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska förundersökningen var att fastställa fornlämningens art/karaktär, ålder och utbredning. Målsättningen med slutundersökningen var att få fram så mycket av bebyggelsen som möjligt för att kunna förstå vilken eller vilka typer av byggnader som representerades. Även frågor kring datering och eventuella spår av medeltida bybildning berördes.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Medeltid, 1600-1700-tal i Starby - Kungs Starby
Keywords: 14th century; 1300-tal; 18th century; 1700-tal; 15th century; 1400-tal; 17th century; 1600-tal; Middle Ages; medeltid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive