Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Södermanland County, Ytterjärna and Överjärna parishes, Södertuna development area, real estates Håknäs 12:1, 17:1, 17:2 and Tälleby 1:32 - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Södermanland County, Ytterjärna and Överjärna parishes, Södertuna development area, real estates Håknäs 12:1, 17:1, 17:2 and Tälleby 1:32

The ZIP file contains digitized drawings and plans in Shape and GeoTIFF format, showing trenches, features, finds and other data and metadata from the archaeological excavation.

Efter besiktning av området befanns fem områden (A-E) kunna utgöra lämpliga boplatslägen, vilka utreddes. I område B påträffades en härd, en härdbotten samt ytterligare boplatsindikationer i form av tre kolkoncentrationer där två bedömdes vara härdbottnar. Dessutom påträffades en flintskrapa. Inom område C påträffades några anläggningar som troligen är recenta. Intill RAÄ 194 framkom skärvig sten och kol.

Utredningen gav ingen möjlighet att mer än översiktligt bedöma de påträffade boplatslämningarna. För fastställande av dessa lämningars karaktär och utbredning föreslogs, inför en eventuell exploatering, en förundersökning inom område B samt vid RAÄ 194. Inom områdena A, D och E påträffades inga spår av förhistoriska lämningar. Inom dessa områden bedömdes inga ytterligare arkeologiska insatser vara nödvändiga. Boplatsområdet gavs efter utredning beteckningen RAÄ Ytterjärna 251:1.

Ritningar och planer från undersökningen digitaliserades 2014 vid Uppsala universitet. Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med utredningen var att klargöra förekomsten av eventuella, i markytan ej synliga, boplatslämningar.

ZIP-filen innehåller digitaliserade ritningar och planer i form av shapefiler och en geoTIFF-fil med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra data och metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Södermanland, Ytterjärna och Överjärna socknar, Södertuna arbetsområde, Håknäs 12:1, 17:1, 17:2 och Tälleby 1:32
Keywords: prehistoric time; förhistorisk tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive