Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Södermanland County, Överjärna Parish, Linga 1:8, RAÄ 127 - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Södermanland County, Överjärna Parish, Linga 1:8, RAÄ 127

The ZIP file contains digitized drawings and plans in Shape and GeoTIFF format, showing trenches, features, finds and other data and metadata from the archaeological excavation.

Med anledning av planerad ny sträckning för väg E4 från D-länsgränsen till Järna trafikplats utfördes en arkeologisk delundersökning kring RAÄ 127, en skärvstenshög belägen på en åkerholme. Strax söder, väster och norr om åkerholmen upptogs schakt och större ytor över ett ca 30 000 kvadratmeter stort område. I samtliga schakt förekom bränd lera under ett 0,2-
0,3 meter tjockt matjordslager. Provgropar grävdes också på själva åkerholmen. Här konstaterades ett 0,1-0,3 meter kulturlager, innehållande slagg, keramik, flinta,och brända ben. Kulturlagret var uppdelat i en nordlig och en sydlig del, åtskilda genom berg i dagen. På södra delen fanns två terrasseringar och två mindre stensättningar. 100 meter norr om holmen drogs två schakt, där det ena innehöll två härdar fyllda med skärvsten.

Fornlämningsområdet har kunnat begränsas till 10 meter ut från åkerholmen, utom åt norr, där ingen gräns kunnat sättas. Höga fosfathalter har uppmätts över ett ca 1 000 kvadratmeter stort område.

Sammanlagt påträffades 24 anläggningar bestående av sotgropar, härdar, slaggvarp, stolphål, skärvstenshögar, stensamlingar och en ugnsbotten. Fynden utgörs av träkol, slagg, flintor, enstaka krukskärvor och en myckenhet brända lerbitar. En kraftigt raserad järnframställningsugn påträffades. Det har inte kunnat fastställas om boplatslämningarna är samtida med järnframställningen. 14C-dateringarna sträcker sig från yngsta bronsålder och över hela äldre järnåldern.

Ritningar och planer från undersökningen digitaliserades 2014 vid Uppsala universitet. Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den arkeologiska delundersökningen gjordes med anledning av planerad ny sträckning för väg E4 från D-länsgränsen till Järna trafikplats.

ZIP-filen innehåller digitaliserade ritningar och planer i form av shapefiler och en geoTIFF-fil med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra data och metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Sö. Överjärna sn. Linga 1:8, RAÄ 127
Keywords: Early Iron Age; äldre järnålder; Late Bronze Age; yngre bronsålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive