Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Hagnesta - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Hagnesta

The ZIP file contains Shape files and an MS Access database with information about trenches, features, finds and other metadata from the archaeological survey.

Med anledning av planerad utökad bergtäkt inom Hagnesta 1:2 i Helgona socken, Södermanland, genomförde Riksantikvarieämbetet, UV Mitt, en arkeologisk undersökning av en nyupptäckt stensättning i september 2005. Den stensättningsliknande lämningen påträffades vid en tidigare utredning och bedömdes då som osäker på grund av sin ringa storlek, men ansågs dock trolig eftersom den låg i ett för bronsåldersgravar typiskt krönläge.

Vid den arkeologiska undersökningen påträffades dock varken fynd eller något annat som närmare kunde datera lämningen, varför dess funktion är osäker.

Ritningar och planer från undersökningen digitaliserades 2014 vid Uppsala universitet. Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den arkeologiska undersökningen genomfördes med anledning av planerad utökning av en bergtäkt.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer samt en MS Access-databas med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Hagnesta
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive