Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Access Road Skavsta Airport - Archaeology, Sörmland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Access Road Skavsta Airport

The ZIP file contains data in Shape format with information on trenches, monuments and finds, and other metadata from the archaeological survey. The dataset also contains a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey area in GeoTIFF format.

Sektor arkeologi vid Sörmlands museum utförde i augusti 2006 en särskild utredning med anledning av en vägutredning för ny tillfartsväg till Skavsta flygplats. Vid inventeringen påträffades fyra stridsvärn och en vägbank (objekt 9). Därutöver iakttogs en halvt stående, halvt raserad byggnad i form av en källare (objekt 7). Lämningen låg dock strax utanför utredningskorridoren. Samtliga lämningar utgör spår efter sentida aktiviteter och har bedömts som övriga kulturhistoriska lämningar. Därutöver kunde fyra stycken möjliga boplatslägen och/eller aktivitetsytor konstateras inom utredningskorridoren. Vid grävning av provgropar inom objekten påträffades dock inga spår av förhistoriska aktiviteter.

I samband med den särskilda utredningen besiktigades den tidigare iakttagna hålvägen (särskild utredning år 1999). Vid besiktningen kunde det konstaterades att det inte rörde sig om någon hålväg. Med största sannolikhet rör sig om ett äldre skogsdike. I nära anslutning till utredningsområdet finns också en sedan tidigare känd stensättning. Ytterligare stensättningar kan finnas i anslutning till fornlämningen. Området är skadat av militära aktiviteter som skett i modern tid.

Datamaterialet från utredningen sammanställdes och harmoniserades med andra data vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den särskilda utredningen utfördes med anledning av att Vägverket Region Mälardalen har återupptagit vägutredning för ny tillfartsväg till Skavsta flygplats. Syftet med den särskilda utredningen var att fastställa om det förekom fornlämningar inom det angivna utredningsområdet. Den särskilda utredningen skulle även ge en fördjupad bild av fornlämningsbeståndet samt utgöra ett beslutsunderlag för länsstyrelsens och Vägverkets vidare handläggning av ärendet.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt annan metadata från den arkeologiska utredningen, samt en georefererad fastighetskarta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format .
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Tillfartsväg Skavsta flygplats
Keywords: historical period; historisk tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive