Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Neolithic Settlement in Fagerhult - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Neolithic Settlement in Fagerhult

The ZIP file contains Shape files and an MS Access database with information about trenches, features, finds and other metadata from the archaeological survey.

Inför bostadsbyggnation på fastigheten Fagerhult 2:10 i västra utkanten av Vagnhärads samhälle, har Riksantikvarieämbetet, UV Mitt, utfört en förundersökning av en boplats, RAÄ 273. Boplatsen är belägen på en mindre platå, som i väster har förstörts av sentida utfyllnad av sten och jord. Fornlämningen uppmärksammades vid en arkeologisk utredning år 1990, då man fann förhistorisk keramik. Vid förundersökningen togs två schakt upp med maskin. I det södra schaktet grävdes fem meterstora rutor för hand. I en av rutorna påträffades en bit förhistorisk keramik, som inte är möjlig att närmare datera. Utifrån fornlämningens höjd över havet och begränsade omfattning, bedöms det som troligast att boplatsen härrör från neolitikum.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades med andra data vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med förundersökningen var att bestämma boplatsens utbredning, innehåll och datering. Konkret innebar detta att klargöra boplatsens ytmässiga omfattning, vilket inkluderade att göra en bedömning av hur fyllnadsmassorna kan ha påverkat boplatsen; att få en uppfattning om eventuella stratigrafiska förhållanden, om fyndmängd och fyndsammansättning samt vilka anläggningstyper som förekom på boplatsen, och, slutligen, att datera boplatsen.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer samt en MS Accessdatabas med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt annan metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Neolitisk boplats i Fagerhult
Keywords: Neolithic; neolitikum; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive