Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: A Late Iron Age Burial Ground - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: A Late Iron Age Burial Ground

The ZIP file contains Shape files with data and metadata from the archaeological excavation, as well as a geo-referenced plan of the excavation area in GeoTIFF format.

Under hösten 1969 och sommaren 1970 undersökte Riksantikvarieämbetet ett gravfält och två stensättningar från yngre järnålder i i Svärta socken, Södermanland, på grund av E4:ans planerade nya sträckning. Totalt undersöktes 14 anläggningar; en osäker stensättning, åtta runda och rundade stensättningar, fyra klumpstensgravar samt en stensamling, bestående av ca elva meterstora klumpstenar, vilken innehöll gravgömmor. En domarring och tre stensättningar kvarstår, då dessa låg utanför vägområdet. Tretton anläggningar innehöll gravgömmor, samtliga brandgravar. Lerkärl fanns i sju gravar, där de i två fall fungerat som benbehållare.
Utöver keramik påträffades också bl a en guldfoliepärla, en sammansatt cirkel-punktornerad benkam, en sammansmält silverklump och några mindre bronsföremål. En polyedernål samt en sölja, båda av järn, daterar tillsammans med gravskicket anläggningarna till folkvandringstid-vendeltid.

I norra delen av gravfältet samt öster om det fanns rester av sentida lämningar i form av bl a fragmentariska stensocklar.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Undersökningen utfördes på uppdrag av Vägförvaltningen i Södermanlands län, med anledning av E4:ans nya sträckning mellan Nyköping och Lästringe.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information från den arkeologiska undersökningen, samt en georefererad planritning över undersökningsområdet i GeoTIFF-format .
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Ett gravfält, yngre järnålder
Keywords: Migration Period; folkvandringstid; Vendel Era; vendeltid; Late Iron Age; yngre järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive