Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Excavation of Ancient Monument no. 268 and an Adjacent Cellar - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Excavation of Ancient Monument no. 268 and an Adjacent Cellar

The ZIP file contains data in Shape format with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as two geo-referenced maps of the excavation area in GeoTIFF format.

Juli 1978 undersöktes fornlämning RAÄ 268 och en intilliggande jordkällare i Lånesta industriområde, Trosa-Vagnhärads socken, Södermanland. Undersökningen föranleddes av ett vägbygge. Fornlämning 268 visade sig vara en naturbildning. Källaren, vilken registrerats som husgrund, torde ha använts en bra bit in på 1900-talet att döma av de fynd som påträffades i fyllningen.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Undersökningen föranleddes av att en förbindelseväg mellan Vagnhärad och en planerad motorväg skulle byggas och att en bilvårdsanläggning byggts.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt georefererade planer över undersökningsområdet i geoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Arkeologisk undersökning av fornlämning 268 och intilliggande källare
Keywords: historical period; historisk tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive