Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Fifteen Kilometers of Ancient History Beneath the Motorway - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2025)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Fifteen Kilometers of Ancient History Beneath the Motorway

ZIP file 001 contains a shape file with metadata from the excavation, and two maps in GeoTIFF format. Corresponding material is also available in gml format.
The ancient monument 209 was comprised of two hearths and an area with soot and fire-cracked stone, situated by Åbro. The remains were dated to the Late Iron Age and the Middle Ages.

ZIP file 002 contains three Shape files with information on trenches and features, and a map in GeoTIFF format. Corresponding material is also available in gml format.
The excavation covered the northern part of a late Iron Age cemetery. 28 graves were found on the investigated area, seven of which were probable inhumations. High phosphate levels were surveyed in a field beside the cemetery, but no traces of prehistoric activity were found. Settlement remains in the shape of hearths and fire-cracked stones were however found underneath the graves.

ZIP file 003 contains three Shape files with information on trenches and features, and a map in GeoTIFF format. Corresponding material is also available in gml format.
The excavation uncovered 40 Iron Age graves, most of which were stone settings. Few artefacts were found. The burial custom and artefacts date the cemetery to the Early Iron Age and Migaration Period. Underneath the cemetery, two areas of settlement remains were uncovered. The features included hearths, post holes and two burnt mounds. The settlement was mainly dated to the Early Iron Age, with solitary datings to the Bronze Age and Vendel Period.

ZIP file 004 contains three Shape files with information on trenches and features, and a map in GeoTIFF format. Corresponding material is also available in gml format.
The excavation was carried out in August and September 1979 and covered part of a cemetery with ten previously known graves. Four stone settings, of which two four-sided, and a hearth were excavated. The burial type, burial custom and the fact that few grave goods were deposited indicate a dating to the Early Iron Age.

ZIP file 005 contains three Shape files with information on trenches and features, and a map in GeoTIFF format. Corresponding material is also available in gml format.
The excavation was carried out in August 1980 and covered a site with a stone setting, a hearth found ca. 15 m from the grave, and a presumed stone setting that turned out to be a natural formation. The location of the grave and the burial custom indicate an Early Iron Age dating of the stone setting.

Undersökningarna föranleddes av en ny sträckning och utbyggnad av E4:an inom Södermanlands län och utfördes under tiden maj 1979 - september 1981. Sammanlagt undersöktes ca 60 000 m2. Flera av fornlämningarna var okända och syntes ej i markytan före undersökningen. De framkom omedelbart före eller under avbaningarna för vägbygget. Samtliga fornlämningars matjordslager avbanades med maskin. Därefter skedde traditionell handgrävning. De undersökningar vars data finns tillgängliga i denna studie omfattar undersökning av tre gravfält, två boplatslämningar samt en stensättning. Fornlämningarna omfattar perioderna bronsålder samt äldre och yngre järnålder.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:
Undersökningarna föranleddes av en ny sträckning och utbyggnad av nya E4:an inom Södermanlands län samt därmed förenade arbeten. Målsättningen var i initialskedet att undersöka de registrerade fornlämningar som berördes av exploateringen. Vägverkets avbaningar medförde ett betydligt större antal fornlämningar än beräknat. Tyngdpunkten lades då på att försöka få en övergripande syn på den totala fornlämningsbilden inom området samt att utföra antikvariska kontroller och provgrävningar på presumtiva fornlämningar.

ZIP-fil 001: Filen innehåller en shape-fil med metadata från undersökningen och två kartor i GeoTIFF-format. Motsvarande material finns också i gml-format.
Fornlämning 209 bestod av två härdar och ett delvis sönderschaktat område med sot och skörbränd sten invid Åbro gård. Härdarna undersöktes i juni 1979, det större området i november samma år. Endast en av härdarna innehöll bränd lera och kol. Lämningarna daterades till yngre järnålder och medeltid.

ZIP-fil 002: Filen innehåller tre shape-filer med information om schakt och anläggningar, samt en karta i GeoTIFF-format. Motsvarande material finns också i gml-format.
Undersökningen berörde den norra delen av ett gravfält. Efter avtorvning framkom 28 anläggningar på den undersökta ytan. Hälften av dessa saknade gravgömma, delvis på grund av skador. Sju anläggningar var troliga skelettgravar. Fyndmaterial och gravskick daterar gravfältet till yngre järnålder. I åkern väster om gravfältet uppmättes relativt höga fosfatvärden. Inga förhistoriska lämningar påträffades dock vid den efterföljande schaktningen. Boplatsmaterial i form av härdar, sot och skärvsten framkom dock under gravfältet.

ZIP-fil 003: Filen innehåller tre shape-filer med information om schakt och anläggningar, samt en karta i GeoTIFF-format. Motsvarande material finns också i gml-format.
Undersökningen berörde ett gravfält med 40 gravar, varav drygt hälften stensättningar. Gravfältet kan med utgångspunkt i gravformer, gravskick samt fyndmaterial placeras i äldre järnålder - folkvandringstid. Under gravfältet framkom ett boplatslager med 30 anläggningar i form av bl a härdar, stolphål och ett skärvstensflak. Ytterligare ett boplatslager framkom väster detta, bestående av bl a härdar, en slaggrop och två skärvstenshögar. Boplatsområdena daterades delvis till äldre järnålder, med nedslag i bronsålder och vendeltid. Mellan boplatsområdena gick en bergsrygg med skålgropar.

ZIP-fil 004: Filen innehåller tre shape-filer med information om schakt och anläggningar, samt en karta i GeoTIFF-format. Motsvarande material finns också i gml-format.
Undersökningen utfördes i augusti och september 1979 och berörde delar av ett gravfält med tio registrerade lämningar. Fyra stensättningar, varav två fyrsidiga, samt en härd undersöktes. De fåtaliga fynd som påträffades möjliggör ingen säker datering. Gravform, spridda brända ben och avsaknaden av direkta gravgåvor pekar dock mot äldre järnålder.

ZIP-fil 005: Filen innehåller tre shape-filer med information om schakt och anläggningar, samt en karta i GeoTIFF-format. Motsvarande material finns också i gml-format.
Fornlämningen undersöktes i augusti 1980 och bestod av en stensättning, en härd samt en stensättningsliknande lämning, som visade sig vara en naturbildning. I stensättningen påträffades endast rena brända ben från en vuxen individ. Med hänsyn till läget och benfynden kan graven troligen dateras till äldre järnålder. Härden påträffades ca 15 m norr om stensättningen vid maskinavbaning.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Femton kilometer forntid under motorvägen
Keywords: Iron age; järnålder; Early iron age; Äldre järnålder; Vendel era; Vendeltid; Late Iron Age; yngre järnålder; Middle Ages; medeltid; Bronze age; Bronålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive