Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Ancent monument no. 294 - a stone setting and a presumed stone setting - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2014)
Summary available in Swedish.

The ZIP file contains three Shape files and two GeoTIFF files with information on trenches and features from the archaeological excavation.

I oktober 1991 utförde Riksantikvarieämbetet, byrån för arkeologiska undersökningar, en förundersökning av RAÄ 294, Trosa-Vagnhärad socken. Den säkra stensättningen visade sig vara en rundad, närmast röselik anläggning med preliminär datering till yngre bronsålder - äldre järnålder. Inga förhistoriska lämningar utöver den kända stensättningen påträffades. Den osäkra stensättningen var inte av förhistorisk karaktär och bedöms ej som en fornlämning. Troligen ska denna stensamling sättas i samband med de sentida bebyggelselämningarna öster om stensamlingen, vilka dock inte kunnat återfinnas på äldre kartor.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med förundersökningen var dels att fastställa den säkra stensättningens storlek och karaktär, dels att klarlägga karaktären hos den osäkra stensättningen. Avsikten var också att utröna om ytterligare gravar fanns i anslutning till dessa. Undersökningen föranleddes av planerad bostadsbebyggelse.

ZIP-filen innehåller tre shapefiler samt kartor och planer i form av geoTIFF-filer med information om schakt och anläggningar från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: RAÄ 294 - en stensättning och en osäker stensättning
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive