Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Broby-Fagervik, phase 1 - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Broby-Fagervik, phase 1

The ZIP file contains two Shape files with information from the archaeological survey, and a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) in GeoTIFF format.

Riksantikvarieämbetet, UV Stockholm, genomförde under hösten 1992 en utredning, etapp 1, inför kommande dragning av en rikstelekabel mellan Norrköping och Flen, sträckan Broby-Fagervik. Utredningsområdet hade en längd av ca 32 km och en bredd av ca 25 m. Under utredningen påträffades fem boplatslägen, fyra vägbankar, en kolbotten, två osäkra husgrunder, en sentida torplämning och ett gruvhål. Dessutom noterades att kabeldragningen berörde redan kända objekt i form av en slaggvarp, en stenåldersboplats, en milstolpe samt en fyndplats för en stenyxa. Kabeldragningen tangerade inom en zon på 100 m på vardera sida om den tänkta dragningslinjen ytterligare ett tiotal kända objekt. Sammanfattningsvis kunde omdragningsförslag presenteras för alla objekt och fornlämningar utom två boplatslägen, där en utredning etapp 2 föreslogs, samt vid stenåldersboplatsen, där en förundersökning/antikvarisk kontroll rekommenderades.

Datamaterialet från utredningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med utredningen var att redovisa fasta fornlämningar och indikationer på fornlämningar inom utredningsområdet, samt om möjligt att presentera en fornlämningsfri korridor i vilken den planerade telekabeln kunde nedgrävas.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information från den arkeologiska utredningen, samt ett georefererat utdrag ut Blå kartan (© Lantmäteriet i2014/00696) i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Broby-Fagervik, etapp 1
Keywords: slag heap; slaggvarp; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive