Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Ladugårdsbacke - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file contains three Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological survey, as well as two geo-referenced trench plans in GeoTIFF format.

Riksantikvarieämbetet, UV Öst, har utfört en arkeologisk utredning, etapp 2 längs med Södra stambanan i området öster om Tullbron i Linköpings stad. Undersökningen föranleddes av att Banverket projekterat för en ny spårkorsning mellan Södra stambanan och den mötande Stångådalsbanan. Därmed berörs områden i anslutning till en skålgropsförekomst samt ytor nära Stångån, där man kan förvänta sig att finna fornlämningar. Under historisk tid var området länge del av Kungsladugårdens ägor öster om Stångån. Idag utgör området park i nära anslutning till Stångebro sportfält. Den arkeologiska undersökningen konstaterade såväl fossila åkerlager som boplatslämningar i form av kulturlager och anläggningar.

Datamaterialet från utredningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska utredningen var att undersöka om skålgropsförekomsten utgjorde del i ett större fornlämningsområde, med lämningar idag ej synliga ovan mark. Om så var fallet var målsättningen att bedöma lämningarnas karaktär och om möjligt avgränsa dessa inför en eventuell förundersökning.

ZIP-filen innehåller data i form av tre shape-filer med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt två georefererade schaktplaner i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Ladugårdsbacke
Keywords: Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive