Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Gas pipe through Kallerstad - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Gas pipe through Kallerstad

The ZIP file contains two Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey , as well as one geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey area in GeoTIFF format.

Östergötlands länsmuseum utförde under januari 2001 en arkeologisk utredning inför planerad gasledning inom Kallerstadområdet. Utredningen genomfördes efter beslut av länsstyrelsen och på uppdrag av Tekniska Verken i Linköping AB. Ledningen ska till största delen förläggas i väg eller cykelbana. Ett flertal fornlämningar finns i området, men de flesta bedömdes inte beröras av arbetsföretaget. Vid undersökningarna av kvarteret Paragrafen påträffades ett vikingatida kulturlager i den södra delen av undersökningsytan, vilket kan sträcka sig västerut i Gumpekullavägen. Vidare tangerar ledningen bebyggelseplatsen RAÄ 183. Vid utredningen påträffades inga nya fornlämningar. I den södra delen av ledningssträckningen kan fornlämningarna RAÄ 142, 143 och 183 komma att beröras av arbetet, varför vidare antikvariska åtgärder bör vidtagas.

Ritningar och planer från undersökningen digitaliserades 2014 vid Uppsala universitet. Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med utredningen var att konstatera om fornlämningar skulle beröras vid en ledningsdragning. Ett flertal fornlämningar var kända sedan tidigare, men genom att genomföra en utredning kunde man lokalisera platser där möjligheten var stor att dold fornlämning var belägen samt lokalisera ej tidigare kända fornlämningar. Ett ytterligare syfte var att ge förslag på vidare antikvariska åtgärder på de platser där fornlämning eller möjlig fornlämning är belägen inför en exploatering.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en georefererad karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Gasledning genom Kallerstad
Keywords: Iron Age; järnålder; Viking Age; vikingatid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive