Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Torvinge - the ancient fields of the hamlet - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
Torvinge - the ancient fields of the hamlet

The ZIP-file contains six Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as one file in MS Access format.

Riksantikvarieämbetet, UV Öst utförde under november 2008 en arkeologisk utredning etapp 1 och 2 i Torvinge arbetsområde i Linköpings norra del. Orsaken var att Linköpings kommun arbetade med detaljplaner inför en ny Torvingeled samt planerad exploatering av ny industrimark i Torvinge arbetsområde mellan Mörtlösarondellen, Gamla Norrköpingsvägen samt järnvägen i Torvinge. Utredningsområdet ligger inom den historiska inägomarken för Torvinge by och även delvis för Mörtlösa by. Ett stort antal diken av varierande bredd framkom. Resultatet från denna utredning etapp 1 och 2 ska ligga till grund för beräkning av kostnader för en eventuell arkeologisk förundersökning, samt ligga till grund för Länsstyrelsens vidare bedömning i ärendet.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska utredningen var att fastställa om forn- och/eller kulturlämningar fanns inom det nu aktuella området. Eventuella nya lämningar skulle om möjligt beskrivas avseende karaktär, datering, utbredning och komplexitet. Om boplatslämningar påträffades fanns goda förutsättningar för att ytterligare belysa bebyggelseutvecklingen i området. Påträffades äldre diken eller andra landskapselement som hägnader, vägar, fossila odlingsytor, vattenhål eller liknande fanns förutsättningar att belysa landskapets utveckling i området.

ZIP-filen innehåller data i form av sex shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en fil i MS Access-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Torvinge - byns historiska åkermark
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive