Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Skatepark at Himmelstalund sports ground - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
Skatepark at Himmelstalund sports ground

The ZIP file contains data in the form of three Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as one file in MS Access format.

Riksantikvarieämbetet, Avdelningen för arkeologiska undersökningar, UV Öst, har genomfört en arkeologisk förundersökning vid Himmelstalunds mässhallar, Borg 11:1, Borgs socken, Norrköpings kommun, Östergötland. Anledningen var att Norrköpings kommun planerar att anlägga en skatepark i området. Förundersökningen utfördes efter beslut av Länsstyrelsen i Östergötlands län och utfördes i form av sökschaktsgrävning med grävmaskin i maj 2008. Åtta schakt togs upp till en sammanlagd längd av ca 170 löpmeter. Södra delen av området var stört av tidigare planeringsarbeten och påförda schaktmassor. I norra delen, närmare
Motala ström, fanns områden med det ursprungliga markunderlaget bevarat. Inget av arkeologiskt intresse påträffades dock i schakten varför Riksantikvarieämbetet, UV Öst, inte föreslår några ytterligare åtgärder inom det berörda området.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med förundersökningen var att utröna om det fanns fornlämningar inom det berörda området, då Norrköpings kommun planerade att anlägga en skatepark i området.

ZIP-filen innehåller data i form av tre shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt en fil i MS Access-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Skatepark på Himmelstalunds sportfält
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive