Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Aerial cables in Kimstad - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
Aerial cables in Kimstad

The ZIP-file contains two Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as three geo-referenced maps (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey in GeoTIFF-format.

Det arkeologiska arbetet föranleddes av planer på att bygga om befintliga luftledningar på tre olika platser inom Kimstad socken. Område 1 ligger mellan Skärblacka och Kimstad, område 2 väster om Lövstad slott i trakten kring Åsängen och område 3 strax öster om Landsjö. Ledningarna utgjordes av 10 kV luftledningar. Ombyggnationen vid område 1 (mellan Skärblacka och Kimstad) ändrades och kom aldrig att utföras. Vid de övriga platserna har arbetet utförts utan att Östergötlands länsmuseum kontaktas och därmed har eventuella markingrepp skett utan antikvarisk kontroll.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska utredningen och den antikvariska kontrollen var i första hand att undvika att fast fornlämning berördes av arbetsföretaget. Om mindre ingrepp i fast fornlämning kom att ske skulle lämningarna undersökas och dokumenteras i avseende att fastställa deras karaktär, omfattning och datering.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt tre georefererade kartor (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Luftledningar i Kimstad
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive