Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Settlement remains west of Vattenverksvägen street - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
Settlement remains west of Vattenverksvägen street

The ZIP-file contains six Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as one file in MS Access format.

Riksantikvarieämbetet, UV Öst, har genomfört en arkeologisk utredning, etapp 2 inför planerad parkeringsplats m m inom Borgs socken, Norrköpings kommun, Östergötland. Utredningen utfördes efter beslut av Länsstyrelsen i Östergötlands län och kostnadsansvarig var Norrköpings kommun. Vid utredningen påträffades två mindre områden med boplatslämningar bestående av tre härdar, en stenpackning/kokgrop, en grop samt ett fynd i form av kvartskärna. Om utredningsområdet blir aktuellt för vidare exploatering föreslår Riksantikvarieämbetet, UV Öst, att en arkeologisk förundersökning bör utföras för att begränsa de två områden där anläggningar påträffades.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska utredningen var att utifrån sökschaktsgrävning i fält fastställa om utredningsområdet innehöll dolda fornlämningar. Utredningen ska dessutom utgöra ett underlagsmaterial som gör det möjligt att fastställa om det från fornlämningssynpunkt går att exploatera på så sätt som kommunen önskar. Resultaten ska kunna ligga till grund för dels länsstyrelsens bedömning av kunskapspotentialen och kommande beslut, dels sökandens vidare planering.

ZIP-filen innehåller data i form av fyra shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en fil i MS Access-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Boplatslämningar väster om Vattenverksvägen
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive