Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Settlement area in Linga, Överjärna parish, Södermanland. - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2016)
Summary not available.

The ZIP-file contains three Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as two geo-referenced maps (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey in GeoTIFF-format.

Inför utbyggnad av europaväg E4, sträckan Vagnhärad-Järna utfördes en provundersökning av RAÄ 111:B, en terrass med boplatslämningar, samt en slutundersökning av 111:A, ett gravfält som överlagrade boplatslämningar.

Av de tio undersökta gravarna vid RAÄ 111:A innehöll sex st. benkoncentrationer och enstaka kamfragment. Utöver dessa påträffades fem benkoncentrationer som var placerade intill ensamliggande större stenar.

Under gravarna framkom ett 0,05-0,35 m tjockt boplatslager vilket sträckte sig utanför undersökningsområdet. Anläggningarna i detta lager utgjordes av fem härdar och fyra sotgropar. I anläggningarna påträffades förkolnade fröer. Ingen klar lagerföljd konstaterades, förutom vid härdarna, vilka överlagrades av ett 0,1 m tjockt sandlager innehållande krukskärvor. Keramiken var av tre typer, en porös röd, en svart tunn välbränd samt en grov brun välbränd typ, nästan utan magring. Dessa varianter förekom över hela området och på alla nivåer.

Ca 25 m V om detta område ligger RAÄ 111:B, terrassen , i moränbunden mark som exponerar mot SO. Vid denna undersökning påträffades en skärvstensfylld härd med hårt bränd keramik. Över hela terrassen framkom keramik, bränd lera och ben. En C-14 analys från A1 ger BP 2475 ± 90.

Fyndmaterialet i gravarna utgörs av en massiv liten bronsring, ett järnbleck med bronsnitar, glasflusspärlor, kamfragment, klofalanger från björn, spik, knivegg av järn samt brända ben. Gravarna kan dateras till äldre och mellersta järnålder.

Fyndmaterialet från boplatsen består av diverse järnfragment, keramik, bränd lera, järnslagg, en flathuggen flintpilspets med tånge, två flintskrapor, flintavslag, brända ben, förkolnade fröer samt kol. Lagret har daterats tillbronsålder-äldre järnålder.

ZIP-filen innehåller data i form av tre shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt två georefererade kartor (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Boplatsområde i Linga, Överjärna Socken, Södermanland.
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive