Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Abandoned agricultural area in Linga, Överjärna parish, Södermanland. - Ancient agricultural area in Linga, Överjärna parish, Södermanland. (RAÄ: 130) - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2016)
Abandoned agricultural area in Linga, Överjärna parish, Södermanland.

The ZIP file contains four Shapefiles with information on trenches, possible features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as six digitized and geo-referenced plans of the excavation area in GeoTIFF format.

Men anledning av planerad utbyggnad av väg E4 mellan Vagnhärad och Järna trafikplats, delundersöktes en sandplatå i en dalsänka strax öster om en boplats med skärvstensrösen och skålgropsförekomst (RAÄ 130). Platån omfattade ca 4 000 kvadratmeter och var belägen på nivåer varierande mellan 30 och 35 m.ö.h. Undersökningsytan utgjorde en fossil odlingsyta. Ca 50 anläggningar påträffades och undersöktes. Bland anläggningarna var sot- och kolfläckar samt årderspår vanligast, men här förekom också härdar, enstaka stolphål och två gravar.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

ZIP-filen innehåller data i form av fyra shapefiler med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt sex digitaliserade och georefererade planer över undersökningsområdet i geoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Fossil odlingsyta i Linga, Överjärna Socken, Södermanland. (RAÄ: 130)
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive