Previous Archaeological Excavation along the "Ostlänken" Railway Corridor 1965-2012: Partial investigation of a graveyard from the Vendel Period, ancient monument 44 Sille, Västerljungs parish - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2016)
Partial investigation of a graveyard from the Vendel Period, ancient monument 44 Sille, Västerljungs parish

The ZIP-file contains three Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey in GeoTIFF-format.

Gravfält 44 är beläget i f d betesmark. Västra delen av gravfältet består enligt inventeringsuppgifterna från år 1958 av ca 20 runda stensättningar.

Undersökningen omfattade huvudsakligen den s k Posthagen öster om det synliga gravfältet. Undersökningen fortsatte senare söder om det synliga gravfältet, i anslutning till E:4an. Under juli 1981 gjordes slutligen en mindre undersökning med anledning av släntning invid nya motorvägen. Dessa undersökningar redovisas under fornlämning 208 S, då någon gräns inte går att dra mellan fornlämningarna.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

ZIP-filen innehåller data i form av tre shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en georefererad karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Delundersökning av ett gravfält från vendeltid, fornlämning 44 Sille, Västerljungs socken
Keywords: Vendel Era; vendeltid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi; Fieldwork archive; Fieldwork archive