Tillgänglighetsredogörelse
Svensk nationell datatjänst (SND) står bakom webbplatsen researchdata.seÖppnas i en ny tabb. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Den här sidan beskriver hur researchdata.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
Hur tillgänglig är webbplatsen?
Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Vi arbetar för att lösa dessa problem och se till att du får den digitala service du har rätt till. Målet är att uppnå de krav som en digital offentlig service ska uppfylla gällande tillgänglighet.
Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?
Om du behöver innehåll från researchdata.se som inte är tillgängligt för dig, kan du meddela ossÖppnas i en ny tabb.
Du kan också kontakta oss på följande sätt:
- Skicka e-post till snd@snd.se Öppnas i en ny tabb
- Ring oss på 031-786 10 00Öppnas i en ny tabb
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker brister som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, ber vi dig att meddela ossÖppnas i en ny tabb.
Formulär för rapportering av brister i tillgänglighetenÖppnas i en ny tabb.
Tillsyn
Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har ansvaret för tillsyn av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Du kan anmäla till DiggÖppnas i en ny tabb om du tycker att vår digitala service har brister i tillgängligheten. Du kan även anmäla till DiggÖppnas i en ny tabb om du tycker att vår tillgänglighetsredogörelse har brister eller om du anser att vi inte hanterar din begäran om tillgängliggörande korrekt.
Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet
Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
Innehåll som inte är tillgängligt
Vi strävar efter att göra researchdata.se så tillgänglig som möjligt för alla användare. Dock är vi medvetna om att webbplatsen har några brister. Dessa arbetar vi på att åtgärda för att förbättra tillgängligheten. De brister vi har identifierat presenteras nedan.
Webbplatsens brister
- Otydliga filter för skärmläsare: På katalogens filtersida kan det vara svårt för användare med skärmläsare att förstå att det är ett filter för sökalternativ. Dessutom saknas stöd för uppläsning av antalet träffar för varje specifikt filter.
- Otillräcklig kontrast i filtreringen: Kontrasten mellan placeholder-texten och bakgrunden samt siffrorna som visar antalet träffar uppfyller inte tillgänglighetskraven.
- Brister i tredjepartens kartvisning: Vår karta, som tillhandahålls av en tredjepartsleverantör, fungerar inte för användare med skärmläsare.
- Bristande språkindikation: När enstaka ord på sidan skiljer sig från huvudspråket saknas information om språkbyte. Detta kan orsaka problem för skärmläsare, som läser upp orden med fel accent.
- Otillgängliga dokument: Ett antal PDF- och Word-dokument är inte korrekt taggade, vilket innebär att innehållet inte är fullt tillgängligt för uppläsningshjälpmedel.
- Ologisk fokusordning: På landningssidor för dataset och samlingar följer fokusordningen inte en konsekvent eller tydlig ordning, vilket kan göra det svårt för användare att navigera med hjälpmedel.
- Otydliga länkar: Dokumentlänkar och externa länkar är inte alltid markerade med ikoner eller beskrivande texter som anger vart de leder eller om de öppnas i ett nytt fönster.
- Avsaknad av indikator för aktiva sidor och filter: Aktiva länkar och filter markeras inte korrekt, vilket gör det svårt för skärmläsare att informera användaren om vilken sida eller vilket filter som är aktivt.
- Svårläst text på bilder: På vissa ställen är text placerad ovanpå bilder, vilket kan göra den svår att läsa.
- Ingen statusuppdatering för korgen: När interaktion sker med korgen (t.ex. vid tillägg eller borttagning av objekt) saknas statusmeddelanden som informerar skärmläsare om förändringarna.
- Otillräcklig kontrast på länkar: Färgen på vissa länkar har inte tillräcklig kontrast mellan förgrund och bakgrund, vilket gör dem svåra att se för användare med nedsatt syn.
Med denna lista vill vi vara transparenta och informera om de förbättringsområden vi har identifierat. Vårt mål är att lösa dessa brister och säkerställa en så inkluderande användarupplevelse som möjligt. Vi uppskattar din förståelse och välkomnar feedback för att ytterligare förbättra webbplatsens tillgänglighet.
Hur vi har testat webbplatsen
Vi har gjort en självskattning (intern granskning och testning) av researchdata.se.
Senaste bedömningen gjordes den 2024-12-03
Redogörelsen uppdaterades den 2025-02-03.