
Avtal med andra aktörer
Om du deltar i ett forskningsprojekt som inkluderar samarbete med andra organisationer så finns det ett antal områden ni behöver avtala om, till exempel forskningsdata. Det kan handla om projekt med forskare från olika lärosäten eller olika länder, samarbeten med privata företag, andra myndigheter eller sjukvården.
Ett forskningsprojekt som görs i samverkan mellan flera parter ska i princip alltid regleras genom ett forskningsavtal där parternas rättigheter och skyldigheter framgår. Kontakta en jurist vid din organisation för att få hjälp att ta fram ett sådant avtal.
Ett forskningsavtal skrivs för att alla parter ska vara klara över vilka förutsättningar som gäller på ett antal områden som har med projektets forskning, data och resultat att göra. Detta är särskilt viktigt om parterna kommer från organisationer med olika syn på eller policy för upphovsrätt och tillgång till forskningsmaterial från projektet.
En fråga som bör klargöras på förhand är hur forskningsdata från projektet ska hanteras och hur de får användas. Det behöver vara tydligt vem som ska få tillgång till datamaterialet, eller till delar av det, var materialet ska sparas och hur materialet får användas. Är du som forskare garanterad att ha tillgång till projektets data på det sätt du behöver och under så lång tid som du behöver? Om det finns ett behov av gemensamma regler för datahantering bör dessa finnas bifogade till forskningsavtalet, till exempel i form av en gemensam datahanteringsplan.
Forskningsavtalet bör också omfatta regler kring hur projektets data och forskningsresultat får göras tillgängliga i framtiden. Har någon part äganderätt eller upphovsrätt till forskningsresultaten – och till forskningsdata? Vad gäller för nyttjanderätten till dem? Finns det en risk att du som enskild forskare eller ditt lärosäte kan stå utan möjlighet att använda data efter projektets slut?
Forskningsdata ingår ibland som en del av det som i avtalet definieras som resultat. Rättigheter och skyldigheter till data regleras då på samma sätt som till andra resultat. Ibland väljer man att reglera data på annat sätt. Vilket alternativ som är lämpligast behöver parterna i projektet ta ställning till inför varje samarbete, beroende på hur man vill att data ska kunna användas under och efter projektet.
Det kan även behöva skrivas avtal om andra områden, exempelvis ansvarsbegränsning om begränsning av skadeståndsansvar. Om personuppgifter kommer att behandlas i projektet kan man dessutom behöva upprätta ett personuppgiftsbiträdesavtalÖppnas i en ny tabb mellan parterna.
När forskare från flera organisationer, eller forskningshuvudmän, medverkar i forskningsprojekt som kräver etikgodkännande ska forskningshuvudmännen gemensamt utse en av huvudmännen som sökande i ansökan om etikprövningÖppnas i en ny tabb av projektet. Sökande huvudman ska informera de övriga om Etikprövningsmyndighetens beslut men har inget övergripande ansvar för allt som sker i projektet. Varje forskningshuvudman är ansvarig för den del av forskningsprojektet som utförs i den egna verksamheten.
Det är alltså viktigt att identifiera vem eller vilka som är forskningshuvudmännen i ett projekt med flera parter för att veta vem som har det övergripande ansvaret för olika delar av forskningen och för att det annars kan finnas risk att forskning bedrivs utan tillstånd.