Gå direkt till huvudinnehåll
Researchdata.se

Hantera data

För att forskningsdata ska vara möjliga att förstå, dela och återanvända måste de hanteras systematiskt och hållbart under hela forskningsprocessen. En väl fungerande datahantering omfattar alla delar av den så kallade datalivscykeln – planering, insamling, bearbetning, analys, bevarande, delning och återanvändning. 

På de här sidorna har vi samlat information för dig som vill veta mer om hur du går tillväga för att på bästa sätt hantera, bevara och tillgängliggöra forskningsdata.

För att kunna följa datahanteringen under ett helt forskningsprojekt är det också bra att ta hjälp av en så kallad datahanteringsplan (data management plan, DMP). Flera finansiärer både i Sverige och internationellt kräver numera datahanteringsplaner i anslutning till forskningsansökningar, däribland European Research Council (ERC), Vetenskapsrådet (VR) och Formas. Här på Researchdata.se finner du en checklista för datahanteringsplaner som SND har tagit fram. Innehållet i checklistan kan ligga till grund för din datahanteringsplan.