
Beskriva, dela och bevara data
När ett forskningsprojekt närmar sig sitt slut behöver forskningsdata förberedas för att delas och bevaras. Att forskningsdata finns tillgängliga för att validera forskningsresultat ökar forskningens transparens och tillförlitlighet, vilket bidrar till att bibehålla en hög forskningskvalitet. Allt fler tidskrifter ställer också krav på att dataunderlaget till ett forskningsresultat görs tillgängligt samtidigt som en forskningsartikel publiceras.
Återanvändning av forskningsdata kan bli aktuellt långt efter ett projekts slut, till exempel för att återskapa resultat, använda data för nya analyser eller för att andra ska kunna kontrollera publicerade resultat. Även om det inte finns några direkta planer på att någon annan ska fortsätta arbeta med forskningsmaterialet är det viktigt både för din egen del och för eventuella granskare att kunna gå tillbaka och se forskningens olika steg, till exempel om det skulle uppstå anklagelser om vetenskaplig oredlighet. Du behöver också tänka på att förbereda data för långtidsbevarande i ett arkiv.
På dessa sidor finns information om:
Vad ska jag dela
Publicera tillräckligt med data och dokumentation för att göra det möjligt att återanvända och verifiera resultat genom att reproducera studiens databearbetning.
Var ska jag dela
Var du delar forskningsdata beror på din disciplin. Välj en publiceringskanal som uppfyller FAIR-principerna. Tänk på att data ska kunna hittas och vara tillgängliga.
Att dela forskningsdata betyder att göra data tillgängliga för andra. Man talar om två uppsättningar principer för delning av forskningsdata:
FAIR-principerna – Findable, Accessible, Interoperable, Reusable – Data och metadata ska kunna hittas och vara tillgängliga, interoperabla och återanvändbara.
Så öppet som möjligt, så begränsat som nödvändigt – Inte alla data kan eller får delas öppet på internet, men data kan ändå synliggöras för att stärka forskningsprocessen.