Gå direkt till huvudinnehåll
Researchdata.se

Var ska jag dela?

Var du ska dela forskningsdata beror till stor del på vilken disciplin du verkar inom och vilken typ av data du har. Forskningsdata från olika ämnesområden gynnas av olika publiceringskanaler, men var du än väljer att dela data är det viktigt att tänka på FAIR-principerna.  

I fråga om var du publicerar data bör du se till att data går att hitta (Findable) och att användare kan få tillgång till dem (Accessible). Om data är skyddsvärda kan de inte delas öppet och då behöver du överväga både vad du kan dela och var du bör göra det. Finansiärer och förlag kan också ställa krav på var du ska publicera data.

Datarepositorium

Det finns många olika slags datarepositorier, både ämnesspecifika och generella. Med tanke på FAIR-principerna är det bra att välja ett repositorium som ger data en beständig identifierare och som begär att data beskrivs med utförliga metadata och dokumentation. Om du har skyddsvärda data bör du välja ett repositorium som tillåter att data görs tillgängliga med begränsad åtkomst och metadata delas öppet. Det är också viktigt att säkerställa att repositoriet är ett så kallat Trusted Digital Repository (TDR), vilket betyder att repositoriet har genomgått en granskningsprocess som bekräftar att forskningsdata hanteras på ett hållbart sätt, så att de blir så öppna och återanvändbara som möjligt även på lång sikt. En vanligt förekommande certifiering av ett TDR är CoreTrustSealÖppnas i en ny tabb.

I katalogen på Researchdata.se kan du hitta forskningsdata från ett stort antal repositorier där du också kan dela data.

Du hittar listor över ämnesspecifika repositorier för forskningsdata hos:

Data journal

Det finns datatidskrifterÖppnas i en ny tabb, eller data journals, som publicerar forskningsdata. Data som publiceras där är ofta i form av dataset som beskrivs med fullständig dokumentation. I vissa tidskrifter publiceras enbart data utan vetenskaplig argumentation, i andra tidskrifter publiceras beskrivningar och dokumentation, så kallade data papers, medan datamaterialet behöver finnas tillgängligt via exempelvis ett datarepositorium och ha ett unikt ID så att data kan hittas.

Webbplats eller databas

Data från ett forskningsprojekt kan också tillgängliggöras av forskningsprojektet i egen regi. Detta sker vanligtvis på en webbplats på projektets eller lärosätets domän och är det alternativ som vanligtvis används i forskningsprojekt som leder till en databas eller en digital rekonstruktion/visualisering.  

Om ditt forskningsprojekt använder den här metoden för publicering bör du ha en kopia av projektets forskningsdata och dokumentation och även en plan för vad som ska hända med data om webbplatsen avpubliceras eller stängs ner. Av samma anledning behöver du också tänka på långtidsbevarande av data.